Soroš: Njemačka će postati "dobrotvorni vladar" ili će izaći iz eurozone

Iako Njemačka ne postupa "s lošom namjerom", rezultat je trajno produbljivanje jaza između dužnika i povjerilaca, smatra Soroš
1 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: CNN
Džordž Soroš, Foto: CNN
Ažurirano: 16.10.2012. 16:55h

Kriza eura je "samoizazvana" i gura Evropsku uniju u dugotrajnu depresiju, ocijenio je u ponedjeljak međunarodni finansijer Džordž Soroš, kako prenosi "The Wall Street Journal".

Ocijenivši krizu "noćnom morom", Soroš je, govoreći na konferenciji Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju u Njujorku, kazao da su tvorci eura bili svjesni njegovih nedostataka kad su ga osnivali.

Osnovali su centralnu banku, ali ne i zajedničko ministarstvo finansija.

Kao i u dosadašnjim ciklusima rasta i pada, prvih godina je vladao optimizam i popustljivost, ali kad su stvari počele da se pogoršavaju, stajalište osnivača se promijenilo.

Postojala je "pogrešna pretpostavka da državni dug nije rizičan" i ta je "fundamentalna pogreška razotkrivena". Ona bi se mogla ispraviti uvođenjem euro-obveznica, ali to nije politički prihvatljivo u Njemačkoj

"Njemačka je bila predvodnik jačanja integracije", rekao je Soroš. Uvođenjem eura, uprkos nedostacima, Evropska centralna banka (ECB) prihvatila je državne obveznice članica eurozone kao bezrizične.

Time je dat prisilan podsticaj komercijalnim bankama da kupuju obveznice slabijih valuta, dok u stvarnosti npr. Španija i Italija nisu bile konkurentne kao Njemačka, kazao je on.

Euro je "zapravo pretvorio dužničke zemlje u manje razvijene zemlje koje su posuđivale u stranoj valuti", rekao je, napomenuvši da su se "one odrekle prava da štampaju novac."

Postojala je "pogrešna pretpostavka da državni dug nije rizičan" i ta je "fundamentalna pogreška razotkrivena". Ona bi se mogla ispraviti uvođenjem euro-obveznica, ali to nije politički prihvatljivo u Njemačkoj, kaže Soroš.

Premda Njemačka ne postupa "sa lošom namjerom", rezultat je da se "jaz između dužnika i povjerilaca produbljuje" i mogao bi da postane trajan, rekao je on.

"Postoji svijest da je nešto suštinski pogrešno, ali se još ne zna kako da se to ispravi".

Prema Sorošu, jedna mogućnost je da Njemačka postane "dobrotvorni vladar" i pomogne dužnicima, a druga, ona drastičnija, jeste da Njemačka istupi iz eurozone.

Bonus video: