Njemačka: Hemijski incident u Kraftovoj fabrici kod Hanovera

Oko 700 vatrogasaca i dalje pokušava da ohladi rezervoar u kome temperatura raste, kao i bojazan od moguće eksplozije. Eksperti pokušavaju da ispumpaju kiselinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 14:18h

Oko 1.400 ljudi evakuisano je iz svojih domova u malom njemačkom gradu Badu Falingbostelu, nedaleko od Hanovera, pošto je hemijski incident u fabrici kojom upravlja američki gigant za hranu Kraft izazvao oblak otrovnog gasa.

Incident se desio juče, kad su zaposleni slučajno sipali kiselinu u rezervoar sa rastvorom natrijum-hidroksida, poznatog i pod imenom kaustična soda, čime je izazvana hemijska reakcija.

Vlasti su uvele vanredne mjere (zatvaranje lokalnih škola, obdaništa i djelova autoputa, jer udisanje otrovne hemikalije može izazvati ozbiljna oštećenja pluća

Oko 700 vatrogasaca i dalje pokušava da ohladi rezervoar u kome temperatura raste, kao i bojazan od moguće eksplozije.

Eksperti pokušavaju da ispumpaju kiselinu.

Lokalne vlasti uvele su vanredne mjere, uključujući i zatvaranje lokalnih škola i obdaništa, kao i djelova autoputa koji prolazi u blizini, jer udisanje otrovne hemikalije može izazvati ozbiljna oštećenja pluća, a opasan je i kontakt otrovne pare s kožom.

Zona koja se smatra opasnom obuhvata prostor u prečniku od 500 metara oko fabrike.

Portparolka kompanije rekla je da do sada niko nije povrijeđen.

"Ni u jednom trenutku stanovništvu nije prijetila opasnost, jer smo, zajedno s vlastima, odlučili da iz predostrožnosti izvršimo evakuaciju", rekla je televiziji "N24" Hajke Hauerken.

Ona je dodala da je proizvodnja obustavljena čim se desio incident.

Kompanija Kraft, između ostalog, proizvodi i Milka čokoladu i Jakobs kafu.

Galerija

Bonus video: