Merkelova uporedila Kamerona sa likovima iz "Mapet šoua"

Zvaničnici iz Berlina tvrde da se Merkelova, koja idućeg mjeseca putuje u London, umorila od britanskih žalopojki
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 11:39h

Njemačka kancelarka Angela Merkel uporedila je britanskog premijera Dejvida Kamerona i Britance sa Statlerom i Voldorfom, čuvenim starcima-zakeralima sa balkona iz “Mapet šoua”, piše njemački “Špigl”.

Nimalo laskavo poređenje sa dežurnim gunđalima dato je zbog toga što Kameron svaki čas daje izjave o tome da Velika Britanija treba da promijeni svoj odnos prema Evropskoj uniji.

Nekoliko ministara njegovog kabineta zaprijetilo je povlačenjem iz eurozone da bi se izborili za bolji sporazum sa Briselom.

“Kancelarka je više puta nezvanično govorila da Britanci ne smiju da steknu utisak da nisu više dio Evrope"

Međutim, zvaničnici iz Berlina tvrde da se Merkelova, koja idućeg mjeseca putuje u London, umorila od britanskih žalopojki, piše “Špigl”.

List ističe da su Britanci u Evropi u najboljem slučaju posmatrači sa galerije, nalik na Statlera i Valdorfa, dvojicu zakerala iz “Mapetovaca”.

Statler i Valdorf

“Kancelarka je više puta nezvanično govorila da Britanci ne smiju da steknu utisak da nisu više dio Evrope i da vrata moraju da budu otvorena za London. Ali nespremnost Kameronove administracije na kompromis ne ostavlja njemačkoj vladi izbora. Kancelarka se odavno pomirila sa činjenicom da za Britance više nema puta za povratak u centar Unije”, piše list.

Raskolnička snaga

Slično mišljenje iskazao je i Herbert Rojl, šef poslaničke grupe (kanceralkine) Hrišćansko-demokratske unije u Evropskom parlamentu.

Trećina Britanaca želi da Velika Britanija bude posebno tržište u okviru EU

"Na Britance se sve više gleda kao na raskolničku snagu. Ne prođe ni dan a da oni ne postave neki novi zahtjev. Među mojim kolegama sada preovladava uvjerenje da ih treba pustuti da odu", ocijenio je Rojl.

Kameron i Merkelova su razgovarali telefonom uoči samita u Briselu u četvrtak. Analitičari očekuju da će se dvoje lidera sukobiti oko planova za evropsku bankarsku uniju, koja će, po mišljenju Dauning strita, potkopati Siti, londonski poslovni centar.

Trećina Britanaca želi da Velika Britanija bude posebno tržište u okviru EU, dok se 40 posto ispitanika tome protivi.

Galerija

Bonus video: