UTVRĐIVANJE ISTINE

Kapetan Kosta Konkordije se izvinio

U Italiji počelo saslušanje sa ciljem da se rekonstruiše nesreća na kruzeru
74 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 20:08h

Kapetan okrivljen za nesreću koja se dogodila u januaru kada se kruzer Kosta Konkordija prevrnuo nedaleko od italijanske obale pri čemu su stradale 32 osobe, rukovao se sa preživjelima i izvinio tokom preliminarnog saslušanja na osnovu koga će se odlučiti da li će slučaj biti poslat na sud.

Frančesko Sketino je bio rasterećen i često je razgovarao sa svojim advokatskim timom, kazao je Rojtersu advokat koji zastupa 80 preživjelih putnika iz SAD i članova porodica žrtava.

Sketino je priznao da je napravio greške, ali je optužio kompaniju da nije reagovala kako treba. On je kazao prošle nedjelje da je tužio kompaniju Kosta kruzis zbog nepoštenog odbacivanja krivice nakon nesreće.

Njegov advokat Frančesko Pepe je kazao da će saslušanje pokazati da njegov klijet nije jedini krivac za katastrofu.

„Potrebno je utvrditi Sketinovu krivicu, ali je takođe potrebno utvrditi da li su nesreći možda i drugi doprinijeli. Sketino je veoma samouvjeren jer stvarni obrazac odgovornosti počinje da se pojavljuje“, kazao je.

Nazvan „kapetanom kukavicom“ u Italiji i šire nakon ovog incidenta, Sketino se suočava sa optužbama za višestruko ubistvo i napuštanje broda tokom haotične evakuacije 4.200 putnika i članova posade. Istraga se vodi protiv još osam zvaničnika kompanije Kosta kruzis. Istragom je takođe obuhvaćena uloga vlasnika broda.

Tijela dvoje poginulih još nisu pronađena. Brod se i dalje nalazi polupotopljen u blizini ostrva Điljo pošto se prevrnuo nakon neuspjelog pokušaja da izvede manevar poznat kao „pozdrav“.

Lučano Kastro, Italijan koji je preživio nesreću, ispričao je da je Sketino tokom kratkog razgovora s njim djelovao „posramljeno“.

„Jedino što je prokomentarisao kada sam mu rekao da se nadam da će se istina uskoro utvrditi, bilo je 'da, to treba uskoro da se utvrdi'“, ispričao je Kastro novinarima.

Dvoje preživjelih Njemaca koji su prisustvovali saslušanju rekli su da se Sketino rukovao sa njima i da im se izvinio.

Advokati koji zastupaju članove porodica žrtava kazali su da žele da tragaju za uzrokom i mimo Sketina.

„Razlog zašto su ovi ljudi stradali nije kapetan Sketino, nego je razlog kompanija, njen nemar u sprovođenju procedura i bezbjednosnih mjera. Nije bilo razloga da iko pogine“, kazao je advokat Piter Ronai.

Tokom saslušanja su se čuli dokazi da su se na brodu koristile neodgovarajuće mape, da je plovilo prišlo preblizu obali i prevelikom brzinom i da posada nije bila adekvatno pripremljena za evakuaciju.

Očekuje se da će danas riječ imati tužilaštvo, a nakon njih vještaci i advokati strana koje su direktno umiješane u slučaj. Tokom saslušanja biće predstavljeni i dokazi iz takozvane „crne kutije“, kao i analiza nesreće od strane stručnjaka.

Galerija

Preporučujemo za Vas