Dosta im stezanja kaiša: Litvanci glasali protiv vlade

Ova bivša sovjetska država sa oko tri miliona stanovnika bila je žestoko pogođena krizom prije četiri godine
50 pregleda 5 komentar(a)
Vilnjus, Foto: Mruni.eu
Vilnjus, Foto: Mruni.eu
Ažurirano: 14.10.2012. 21:15h

Litvanci su na izborima glasali protiv vlade, pokazale su izlazne ankete, u naznakama onoga što bi moglo zadesiti druge evropske lidere koje je finansijska kriza primorala da uvedu nepopularne mjere štednje.

Ova bivša sovjetska država sa oko tri miliona stanovnika bila je žestoko pogođena krizom prije četiri godine. Ona je sprovela žestoke budžetne rezove i sada se ekonomski oporavlja – ali to je ipak prekasno za birače kojima je dosta stezanja kaiša.

Izlazna anketa, objavljena na nacionalnoj televiziji nakon što je glasanje završeno, pokazala je da su Litvanci smijenili premijera Andrijusa Kubiliusa iz desnog centra u korist lijevo orijentisanih opozicionih stranaka koje obećavaju da će ublažiti štednju.

Prema izlaznoj anketi RAIT/BNS najveći dio glasova 19,8 procenata otišao je Laburističkoj partiji. Socijaldemokrate lijevog centra, vjerovatno koalicioni partner laburista, osvojile su 17,8 procenata, a Domovinska unija premijera je treća sa 16,7 odsto, prenio je Rojters.

Ova baltička zemlja, koju članice eurozone ističu kao model kako treba reagovati u krizi je pokazatelj onoga što bi moglo zadesiti vlade u Grčkoj, Španiji i Irskoj, koje su primorane da naprave slične rezove.

Konačni sastav vlade neće biti jasan dok ne budu održani pregovori o stvaranju koalicije. Može se dogoditi da bude održan drugi krug glasanja. Međutim, sinoć je izgledalo malo vjerovatno da će premijer ostati na vlasti, budući da ga birači smatraju odgovornim za teške odluke koje je morao donijeti da bi izvukao Litvaniju iz krize.

Bonus video: