General Džon Alen novi komandant NATO-a u Evropi

Na čelo međunarodnih snaga u Avganistanu generala Džona Alena zamijeniće drugi američki general, Džozef Danford
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 14:36h

Dosadašnji komandant međunarodnih snaga u Avganistanu, američki general Džon Alen imenovan je za vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštio je danas ministar odbrane SAD Leon Paneta.

General Alen zamijeniće admirala Džejmsa Stavridisa na proljeće 2013. na tom mjestu.

Paneta je ovo izjavio u Briselu, poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO. Pored njega je bio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Na čelo međunarodnih snaga u Avganistanu generala Džona Alena zamijeniće drugi američki general, Džozef Danford.

General Alen (59) u Avganistanu je nadzirao borbu protiv talibanske pobune, a pod njegovom komandom bilo je 150.000 ljudi

Američki Senat još treba da odobri ovu nominaciju koju je izdao predsjednik SAD Barak Obama.

Rasmusen je rekao da su 28 zemalja članica NATO jednoglasno odobrile generala Alena kao novog vrhovnog komandanta združenih snaga u Evropi (SACEUR) čiji generalštab se nalazi blizu Monsa, u Belgiji.

Kao i njegovi prethodnici Alen će takođe komandovati ukupnim američkim snagama baziranim u Evropi (EUCOM), čiji je generalštab u Štutgartu u Njemačkoj.

General Alen (59) u Avganistanu je nadzirao borbu protiv talibanske pobune, a pod njegovom komandom bilo je 150.000 ljudi.

U Avganistanu se još nalazi oko 68.000 Amerikanaca i 40.000 vojnika NATO, a predviđeno je da do kraja 2014. odgovornost za bezbjednost prenesu avganistanskim snagama.

Galerija