Kameron: Evropi potrebna dva budžeta

Britanski premijer je istakao je da je budžet EU „klasičan primjer gdje bi, vjerovatno, trebalo da počnu da se povlače nove linije“
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 18:05h

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će, "ukoliko to bude potrebno", iskoristiti pravo veta na novi budžet Evropske unije.

EU je počela pregovore o narednom budžetu za period od 2014. do 2020. godine.

Kameron je za BBC takođe rekao da bi EU dugoročno trebalo da ima dva različita budžeta - jedan za zemlje članice eurozone, a drugi za zemlje izvan bloka jedinstvene valute.

Tokom 2011, Kameron je iskoristio pravo veta na Sporazum EU o koordinaciji budžetske politike među članicama i kažnjavanje onih koje ne poštuju fiskalna pravila.

Govoreći u emisiji Endrjua Mara, prvog dana konferencije Konzervativne partije, Kameron je kazao da je iskustvo pokazalo da „Evropljani znaju da ja stvarno mislim ono što kažem“.

"Sjedio sam za tim stolom – od 27 predstavnika, 26 je potpisivalo sporazum, a ja sam rekao 'Ovo nije u interesu Britanije, briga me koliki pritisak vršite na mene, neću potpisati'. Oni znaju da sam sposoban da kažem ne i ukoliko ne postignemo dobar dogovor, opet ću reći ne“, kazao je Kameron.

On je naglasio da će blokirati razgovore ukoliko budu predložena „masivna povećanja“ u budžetu ili, ukoliko bude predložen sporazum „koji nema odgovarajuću kontrolu“.

Britanski premijer je istakao je da je budžet EU „klasičan primjer gdje bi, vjerovatno, trebalo da počnu da se povlače nove linije“.

"Smatram da će doći vrijeme kada će se stvoriti potreba za dva evropska budžeta – jedan za blok jedinstvene valute, jer oni namjeravaju da još više podržavaju jedni druge, i možda širi budžet za ostale.“ Kameron je dodao da ne smatra da će se to postići ovoga puta, ali je to pokazatelj u kom pravcu ide Evropa.

On je takođe kazao da se zalaže za referendum o novom definisanju uloge Britanije u EU, ali je još jednom odbacio mogućnost održavanja prostog referenduma „za“ ili „protiv“ članstva Britanije u EU.

"Stvar je u tome da smatram da većina građana naše zemlje zapravo ne želi da napusti EU, niti da je prosto prihvati ovakvu kakva je sada. Žele da je mijenjaju".

Bonus video: