Masovne demonstracije studenata i srednjoškolaca u Italiji

Mladi su optužili Montijevu vladu i EU da nameću školski sistem prema kojem školovanje sebi mogu da priušte jedino bogataši zbog visokih cijena knjiga i školarina
11 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 20:33h

Masovne demonstracije studenata i srednjoškolaca održane su danas u Rimu, Milanu, Napulju i Torinu protiv vladinih mjera štednje koje pogađaju i obrazovni sektor pri čemu je u nekim gradovima bilo manjih sukoba s pripadnicima snaga bezbjednosti.

Mladi su transparentima protestovali protiv smanjenja budžetskih sredstava za obrazovanje, što je odluka prethodne vlade (premijera Silvija Berluskonija), dok sadašnjem premijeru Mariju Montiju zamjeraju što te pogreške nije ispravio.

U sukobima u Rimu su četiri policajca lakše povrijeđena, kad su demonstranti htjeli da prođu ulicom koja nije bila predviđena za kretanje kolone.

Na Svjetski dan učitelja mladi su optužili "vladu Marija Montija i Evropsku uniju da nameću školski sistem prema kojem školovanje sebi mogu da priušte jedino bogataši" zbog visokih cijena školskih knjiga i fakultetskih školarina.

U Milanu su se mladi ljudi posebno obrušili na banke, a u Torinu je pet studenata lakše povrijeđeno u sukobu sa policijom, dok ih je 15 bilo privedeno.

Talas protesta je zahvatio i druge gradove, kao što su Piza, Bolonja, Firenca i Parlermo.

Galerija

Bonus video: