Svim nuklearnim elektranama u EU potrebno poboljšanje

Evropski zvančnici su rekli da testovi nijesu pokazali da je potrebno hitno zatvaranje nekog postrojenja
0 komentar(a)
Nuklearka, Foto: Euronews.com
Nuklearka, Foto: Euronews.com
Ažurirano: 04.10.2012. 16:22h

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger izjavio je da bi troškovi neophodnih poboljšanja na 145 nuklearnih reaktora u Evropskoj uniji mogli iznositi 25 milijadi eura u predstojećim godinama.

U objavljenom izvještaju EU navodi se da su testovi izdržljivosti, koji su izvedeni poslije katastrofe u nuklearnom postrojenju Fukušima 2011. u Japanu, pokazali da je skoro svim nuklearnim elektranima u Uniji potrebno poboljšanje.

Evropski zvančnici su rekli da ti testovi nijesu pokazali da je potrebno hitno zatvaranje nekog postrojenja.

Etinger je rekao da "skoro svuda" postoji prostor za poboljšanje kako bi se dostigao najviši nivo bezbijednosti - od obezbjeđivanje više vremena da se reaguje u slučaju nestanka električne energije do dodatne seizmičke opreme kako bi se detektovali zemljotresi.

"Najmanje 10 milijardi eura potrebno je investirati u EU a možda i 25 milijardi eura", rekao je Etinger.

U izvještaju se navodi da su ustanovljene stotine tehničkih mjera koje treba izvesti, a evropski lideri će razmotriti taj dokument na samitu u Briselu 18. i 19. oktobra.

U izvještaju se kritikuju vlasti ssto nisu uzele u obzir posljednje standarde procjene rizika. Na primjer, u slučaju zemljotresa i poplava, standardi sada zahtevaju procene na osnovu događaja u proteklih 10.000 godina, dok mnoga nuklearna postrojenja uzimaju u obzir manji vremenski raspon.

Ustanovljno je da u slučaju nestanka električne energije, pet reaktora ne bi moglo da izdrži više od jednog časa bez intervencije.

Bonus video: