ZA BOLJE ODNOSE

Grčka predložila Makedoniji rješenje spora oko naziva

Dogovor bi obavezao strane da se uzdržavaju od postupaka ili izjava koje prijete da dovedu do podrivanja pregovora
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 15:17h

Grčka je predložila Makedoniji Memorandum o razumijevanju da bi se poboljšali bilateralni odnosi i riješio međusobni spor o nazivu Makedonije koji je usporio njenu evroatlantsku integraciju.

Ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Avramopulos je svom kolegi u Skoplju Nikoli Poposkom poslao pismo s predlogom dogovora kojim se potvrđuju nepovredivost granice, suverenitet i teritorijlni integritet, dorbrosusjedski odnosi dvije države, kao i saglasnost za nastavak pregovora oko imena Makedonije.

Grčka i Makedonija se još od 1991. spore o nazivu te bivše jugoslovenske republike. Grčka ne priznaje ustavni naziv Makedonije smatrajući ga izrazom teritorijalnih pretenzija susjeda na sjevernu grčku pokrajinu, i zato blokira Skoplje u procesu evroatlantskih integracija. Zbog grčkog veta Makedonija nije na samitu u Bukureštu 2008. primljena u NATO, iako je ispunila uslove.

U predloženom tekstu Memoranduma se navodi da je neophodno nastaviti pregovore pod okriljem UN "na osnovu dogovorenog okvira", prema kojem rješenje "treba da sadrži jasnu i definitivnu odrednicu imena koja neće ostavljati prostora sumnji o razlici između teritorije bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i teritorija susjednih zemalja, a posebno, regiona Makedonije u sjevernoj Grčkoj".

Dogovoren naziv, po predlogu, treba da se "koristiti prema svima i u sve svrhe".

"Saglasni smo da je neophodno da podržavamo u potpunosti načela dobrosusjedskih odnosa i nemiješanja u unutrašnja pitanja druge strane ni pod kojim izgovorom, uključujući i svaku vrstu teritorijalnih potraživanja koja odstupaju od postojećih granica", piše u predlogu memoranduma, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Dogovor bi obavezao strane da se uzdržavaju od postupaka ili izjava koje prijete da dovedu do podrivanja pregovora, uključujući upotrebu simbola koji predstavljaju dio istorijske ili kulturne baštine druge strane. 

Prema predloženom dogovoru potvrđuje se "postojeća zajednička granica kao trajna i nepovrediva međunarodna granica" a dvije strane obavezuju se da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost druge strane i da će se uzdržavati od pretnji silom ili upotrebe sile.

Preporučujemo za Vas