Grčka: Sukob policije i radnika brodogradilišta u Atini

Radnici su razbili kapiju na ulazu u kompleks ministarstva, prešli dvorište i blokirali centralnu zgradu generalštaba
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 14:26h

Grčka policija sukobila se danas sa stotinjak radnika jednog grčkog brodogradilišta koji su upali u ograđeni kompleks ministarstva odbrane u Atini.

Radnici su razbili kapiju na ulazu u kompleks ministarstva, prešli dvorište i blokirali centralnu zgradu generalštaba.

Demonstranti traže isplatu zaostalih zarada, dok njihovom preduzeću "Helenik šipjards" iz Skaramange kod Pireja prijeti bankrot

Policija je rasporedila interventne jedinice kako bi zavele red, a demonstranti su zatražili da im se obrate zvaničnici.

"Prvo odlazite iz moje baze", rekao je demonstrantima general Mihalis Kostarakos i dodao da vojska nema nikakve veze sa sporom između radnika i vlade.

Policija navodi da je na ispitivanje privedeno nekoliko desetina učesnika protesta, što je podstaklo novi protest ispred sjedišta policije.

Demonstranti traže isplatu zaostalih zarada, dok njihovom preduzeću "Helenik šipjards" iz Skaramange kod Pireja prijeti bankrot.

Brodogradilište je 2010. godine prodato grupi iz Abu Dabija, ali je sad pred bankrotom pošto su ugovori koje je firma imala sa vojskom, obustavljeni ili kasni njihova realizacija zbog finansijske krize u zemlji.

Sukobi su izbili kad su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon koji ih je dijelio od glavne zgrade generalštaba.

Grčka je od kraja 2009. u teškoj ekonomskoj krizi, a veliki broj strogih mjera štednje i povećanja poreza dovode do čestih štrajkova i protesta.

Koaliciona vlada trenutno priprema novi paket mjera koji od nje traže strani kreditori.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je u srijedu da još ima razlika u stavovima vlade i inspektora Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke prema novom paketu mjera.

Ipak, dodao je da očekuje postizanje dogovora do sljedeće sedmice.

Bonus video: