ODBACILI PREPORUKE

Rusija ne pridaje pažnju zamjerkama Savjeta Evrope

Rusija "neće pridavati pažnju deplasiranim" zamjerkama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PS SE) o poštovanju demokratije i ljudskih prava, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov
3 komentar(a)
Ruska Duma, Foto: RT
Ruska Duma, Foto: RT
Ažurirano: 04.10.2012. 10:34h

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je u utorak rezoluciju kojom se od Rusije traži bolje poštovanje demokratije i ljudskih prava u kojoj se između ostalog poziva i na momentano oslobađanje članica pank grupe "Pussy Riot", osuđenih na po dvije godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika Vladimira Putina.

"Smatramo da su ove formulacije i pozivi deplasirani i naravno, nećemo im pridavati pažnju", kazao je Putinov portparol.

Razmatranje situacije u Rusiji, u okviru Savjeta Evrope, izazvalo je žestoke reakcije Moskve.

Nacrt "preporuka" Komiteta ministara SE kojima se traži od Rusije da poštuje svoje obaveze preuzete članstvom u toj panevropskoj organizaciji, nije usvojen jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Dume Sergej Nariškin otkazao je posjetu Strazburu i govor u PS SE, osuđujući "rusofobične" tendencije u toj skupštini.

Rusija je izrazila zadovoljstvo zbog "pobjede zdravog razuma" pošto je na kraju usvojena samo rezolucija, a ne i preporuke.

Preporučujemo za Vas