Rusija: Al Kaida sprovodi "šumski džihad"

"Podmetanje požara po šumama u zemljama EU je nova tendencija Al Kaidine strategije "1.000 napada", kazao direktor ruske Federalne službe bezbjednosti
4 komentar(a)
Španija požari, Foto: Rojters
Španija požari, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.10.2012. 13:25h

Globalna militantna islamistička organizacija Al Kaida otpočela je novu strategiju "1.000 uznemiravajućih napada" izazivanjem velikih požara u Evropi, rekao je direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov, prenosi Blic.

On je optužio Al Kaidu za nedavni niz šumskih požara u Evropi, rekavši da su oni podmetnuti u okviru nove strategije te organizacije, koja ima za cilj iscrpljivanje neprijatelja brojnim napadima, uz beznačajne troškove, prenosi AFP.

"Podmetanje požara po šumama u zemljama EU je nova tendencija Al Kaidine strategije "1.000 napada", kazao je Bortnikov na sastanku šefova bezbjednosnih službi, navodi novinska agencija RIA Novosti.

Nanošenje štete bez ozbiljnih priprema

Bortnikov je rekao da taj metod omogućava Al Kaidi nanošenje znatne ekonomske i moralne štete bez ozbiljnijih prethodnih priprema, tehničke opreme ili većih troškova.

Aktivnost terorističkih organizacija bila je usmjerena na destabilizaciju situacije u Vladivostoku i Primorskom kraju

Prema njegovim riječima, brojni ekstremistički vebsajtovi pozvali su na "šumski džihad", uz objavljivanje detaljnih instrukcija o tome kako i gdje je najbolje podmetnuti požar.

Požari su u proteklih nekoliko mjeseci uništili velike šumske površine u zemljama EU kao što su Portugalija i Španija, a one koji podmeću takve požare je, kako Bortnikov kaže, veoma teško pronaći i krivično goniti.

Govoreći na sastanku 11 šefova specijalnih službi, bezbjednosnih struktura i službi za sprovođenje zakona, Bortnikov je kazao da je za vrijeme samita APEK-a u Vladivostoku, koji je održan prošlog mjeseca, obuzdana aktivnost više od 30 emisara i funkcionera međunarodnih terorističkih organizacija, prenijela je agencija Itar-Tass.

Aktivnost terorističkih organizacija bila je usmjerena na destabilizaciju situacije u Vladivostoku i Primorskom kraju, naveo je direktor FSB.

Bonus video: