Porodice stradalih kod Smolenska umjesto voljenih sahranili strance?

Porodice žrtava avionske nesreće kod Smolenska ogorčeni zbog mogućnosti da je došlo do greške prilikom identifikacije poginulih
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 08:38h

Rođaci žrtava avionske nesreće u kojoj je poginuo predsjednik Poljske i još 95 osoba 2010. suočavaju se sa mogućnošću da su sahranili nepoznate osobe umjesto svojih voljenih usljed greške prilikom njihove identifikacije.

Poljski tužioci kazali su juče da su posmrtni ostaci Ane Valentinovic, jedne od osoba stradalih kada se njihov avion srušio u blizini Smolenska, pomiješani sa još jednom žrtvom. To otkriće je pokrenulo pitanja o tome koliko je još tijela pogrešno identifikovano nakon nesreće – koja je šokirala zemlju i još uvijek komplikuje odnose Poljske sa susjednom Rusijom.

Tužioci su do sada naredili da posmrtni ostaci četiri žrtve budu ekshumirani kako bi se provjerilo da li je zaista riječ o ljudima za koje njihovi rođaci vjeruju da su sahranjeni. „Ne želim da kažemn da će doći do talasa ekshumacija, ali neće se završiti samo na četiri“, kazao je Rafal Rogalski, advokat koji predstavlja rođake nekoliko žrtava, uključujući i bivšeg predsjednika Leha Kačinjskog. „Ono što se dogodilo samo naglašava pristup ruskih vlasti o tome koliko je pouzdana njihova dokumentacija. Za sada mogu reći da sam siguran samo u identitet 10 ili 11 žrtava“, kazao je on za Rojters.

Nesreća je izuzetno traumatična za Poljake jer evocira uspomene na Katinski masakr, kada je tajna sovjetska policija ubila oko 22.000 Poljaka u šumama tokom Drugog svjetskog rata. Žrtve nesreće su putovale za Smolensk kako bi učestvovali u ceremonijama obilježavanja 50. godišnjice masakra u Katinu.

Ostatke žrtava u Smolensku pregledali su ruski istražitelji u prisustvu poljskih zvaničnika u Moskvi prije nego što su u metalnim kovčezima prebačeni u Varšavu. Zatim su predati rođacima kako bi ih sahranili.

Opozicioni lider Jaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog predsjednika koji je stradao u nesreći sa ostalim civilnim i vojnim zvaničnicima, optužio je vladu poljskog premijera Donalda Tuska da se nije pobrinula da se ruski zvaničnici propisno odnose prema ostacima.

„Ljudi odgovorni za ono što se dogodilo ptreba da napuste poljsku politiku i odu u vječnom sramu“, kazao je Kačinjski, koji je optužen da pokuašava da iz nesreće izvuče političke poene.

Ruski istražitelji okrivili su posadu poljskog vladinog aviona tu-154 za nesreću, dok se u poljskom izvještaju okrivljuju ruski kontrolori letenja zbog toga što su dozvolili avionu da sleti po velikoj magli na mali aerodrom u blizini Smolenska.

Advokat porodice Ane Valentinovic, čiji je slučaj i pokrenuo cijelu istragu, kazao je za Rojters da je on već tražio od vojnih tužilaca da ispitaju ostatke Stefana Malaka, takođe žrtve u Smolensku, na zahtjev njegovog brata. Magdalena Merta, udovica još jedne žrtve kazala je da žali što nije provjerila da li je to zaista tijelo njenog muža prije nego što ga je sahranila. „Žao mi je što se tada nijesam usprotivila porodici, ali oni su se plašili da bi otvaranje kovčega bilo posljednja stvar koju bih uradila u životu“.

Galerija

Bonus video: