Janković se vratio na posao: Sada imaju sve dokumente pa neka izvole

Policija je pretresla njegovu kuću i kabinet, kuće njegovih sinova, zaplijenila dokumentaciju i računare, a Janković je rekao da je "policija bila korektna"
13 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 16:49h

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković vratio se na posao nakon što je zajedno sa svojim sinovima priveden i saslušan u policiji u sklopu istrage o korupciji.

Policija je pretresla njegovu kuću i kabinet, kuće njegovih sinova, zaplijenila dokumentaciju i računare, a Janković je rekao da je "policija bila korektna".

U sklopu istrage o korupciji i privrednom kriminalu, policija je pretresla još 21 lokaciju u gradu. Zapečaćeni su bili i ulazi u kancelarije gradske vlasti, odakle je iznošena dokumentacija.

Janković, koji je predsjednik stranke Pozitivna Slovenija, rekao je da Nacionalni istražni ured sprovodi istragu nad njim u vezi sa izgradnjom sportsko-trgovinskog centra Stožice u istoimenom dijelu Ljubljane.

Istražitelji sumnjaju na tri krivična djela: nesavjesno poslovanje, zloupotreba položaja i prevara pri dobijanju evropskih sredstava.

Janković koji nije želeo da govori o pozadini istrage, rekao je novinarima da je policija jutros u njegovom domu tokom pretresa bila korektna i dodao da vjeruje u pravosuđe i druge organe.

"Sada imaju sve dokumente i neka izvole", rekao je gradonačelnik Ljubljane i kako se navodi on nastavlja da radi svoj posao.

Policija najavila detalje istrage

Slovenačka policija najavila je da će saopštiti nove detalje u vezi sa opsežnom istragom vezanom za gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, prenose mediji u Sloveniji.

Janković i njegovi sinovi Jure i Damijan su bili informativnim razgovorima u policiji, koja je u okviru istrage započete rano jutros sprovela brojne kućne pretrage, između ostalih i u Jankovićevoj kući u Ljubljani, te u kompanijama povezanim sa preduzećima u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegovih sinova.

Pored Jankovića na saslušanje su ranije povedene još tri osobe iz njihovog poslovnog okruženja, prenose mediji.

Prema nezvaničnim podacima koje prenose mediji, Janković se na osnovu prijave poreske uprave sumnjiči za korupciju i nanošenje štete društvu, odnosno za pretakanje novca ljubljanske opštine na privatne kompanije sa kojim su povezani on i njegovi sinovi.

Navodno je riječ o transakciji od oko pola miliona eura izvršenoj u poslovima prilikom gradnje sportskog centra Stožice koji je sagrađen u javno-privatnom partnerstvu opštine Ljubljana i privatne firme Grep, ali i sumnjivim promjenama urbanističkih planova nad zemljištem u vlasništvu Jankovićevih kompanija.

Janković je gradonačelnik Ljubljane od 2006. a 2011. je njegova novoosnovana stranka Pozitivna Slovenija (PS) osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Janković je prije dolaska na mjesto gradonačelnika Lujbljane bio direktor robnog lanca Merkator.

Galerija

Bonus video: