Dvije ekplozije kod generalštaba sirijske vojske

Najmanje četiri vojnika poginula, 14 civila i radnika obezbjeđenja je povrijeđeno u dvije ekplozije nedaleko od sjedišta generalštaba sirijske vojske u Damasku. Novinar iranske televizije Pres TV ubijen snajperskim hicem
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 17:00h

Dvije eksplozije odjeknule su jutros nedaleko od sjedišta generalštaba sirijske vojske u Damasku. U eksplozijama je poginulo četiri vojnika, dok je 14 civila i radnika obezbjeđenja ranjeno, rekao je vojni izvor na sirijskoj televiziji, prenosi Rojters.

Nešto ranije je ministar za informacija Omran el Zohbi rekao da u terorističkim napadima nema žrtava.

Sirijski ministar je rekao da je za eksplozije odgovorna teroristička grupa za kojom snage bezbjednosti tragaju.

"U eksplozijama je pričinjena samo materijalna šteta. Svi vojni zvaničnici u sjedištu generalštaba su dobro", rekao je Al-Zohbi.

Na sajtu Opservatorije za ljudska prava se navodi da su snažne eksplozije odjeknule u intervalu od 15 minuta, da je meta napada bio generalštab, kao i da im je uslijedio kratak obračun snaga bezbjednosti i pobunjenika.

Mediji prenose i da je novinar iranske televizije Pres TV na engleskom jeziku ubijen u Damasku u jednom napadu iz zasjede.

"Dopisnik Pres televizije Maja Naser ubijen je snajperskim hicem u glavnom gradu Sirije", navodi se u izvještaju te televizije objavljenom na sajtu.

U napadu je ranjen i Husein Mortada, glavni urednik sirijskog dopisništva iranske televizije na arapskom jeziku El Alam.

Kako se navodi u saopštenju televizija Pres TV i El Alam, Mortada i Naser su pogođeni kada su došli u sirijski generalaštab.

Obje televizije finasira Iran, važan saveznik sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Prema posljednjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi, u Siriji je ubijeno deset novinara.

Putin: Pružiti otpor ekstremizmu

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je da se pruži snažan otpor ekstremizmu u Siriji, Libiji i drugim zemljama, ističući da pritom treba poštovati vjerska osjećanja naroda.

"Smatramo da je neophodno jačati zajedničke napore na suprotstavljanju terorističkim pretnjama i ekstremizmu bilo gde U Libiji, Iraku, Jemenu, Siriji, Egiptu, Avganistanu. Tu nema mesta dvostrukim aršinima, rekao je ruski lider na ceremoniji uručivanja akreditiva ambasadorima 21 zemlje.

Putin je takođe istakao da je nedopustivo primenjivati silu zaobilazeći Povelju UN.

Više od 30.000 ljudi, većinom civila, poginulo je u 18-mjesečnom oružanom sukobu u Siriji, novi je bilans koji je danas objavila nevladina sirijska Opservatorija za ljudska prava (OSDH) u izbjeglištvu.

Prema podacima te opozicione organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na svjedočenja pobunjenika i ljekara, u sukobima u Siriji poginulo je 21.534 civila (naoružanih i nenaoružanih), 7.322 vojnika i 1.168 dezertera.

"Više od 30.000 mrtvih za 18 mjeseci, više od 100 ubijenih svakog dana, a međunarodna zajednica i arapske zemlje i dalje govore da će učiniti 'nešto' za Siriju", kazao je Abdel Rahman.

"Sirija je uništena, a svijet i dalje ćuti i zadržava se na riječima", dodao je Rahman.

Galerija

Bonus video: