samo "roditelj"

Francuzi žele da izbace riječi "otac" i "majka" iz dokumenata

Predsjednik Francuske Fransoa Olande se u svom manifestu založio za legalizaciju homoseksualnih brakova
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 17:16h

Pred francuskim zvaničnicima nalazi se Nacrt zakona koji predlaže zabranu riječi "majka" i "otac" u svim zvaničnim dokumentima.

Ovaj plan je naišao na zgražavanje katoličkih vjernika, koji smatraju da se njime utire put legalizaciji homoseksualnih brakova. Usvajanjem ovog prijedloga u dokumentima bi se koristila samo riječ "roditelji", a Nacrt zakona ima objašnjenje da je "brak zajednica dvoje ljudi istog ili različitog pola". Zakonom bi se dala ista prava na usvajanje djece homoseksualnim i heteroseksualnim parovima. Ministrica pravde Kristian Taubira za list La Croix je izjavila:

"Ko kaže da će heteroseksualni par odgojiti dijete bolje od homoseksualnog, da će mu osigurati najbolje uslove za razvoj? Interes djeteta je vladi najvažniji" Poglavar Katoličke crkve u Francuskoj kardinal Felipe Barbarin je prošle sedmice upozorio vjernike da bi brakovi homoseksualaca mogli dovesti do legalizacije incesta i poligamije te tako i do potpunog sloma društva.

"To bi moglo imati nebrojene posljedice. Poslije će htjeti tri, pa i četiri osobe u braku. Možda će tako jednog dana i incest biti dozvoljen", kazao je kardinal Barbarin. Papa Benedict XVI pozvao je 30 francuskih biskupa u Italiju i upozorio ih da se bore protiv novog zakona, koji je nazvao pravom prijetnjom porodici kao osnovi društvenog života. Predsjednik Francuske Fransoa Olande se u svom manifestu založio za legalizaciju homoseksualnih brakova. Nacrt ovog zakona bit će predstavljen 31. oktobra.

Galerija

Preporučujemo za Vas