PONOVO GORI

Atina u plamenu: Sukob policije i demonstranata ispred parlamenta

Gvozdenim šipkama demonstranti su lomili stakla na izlozima, a luksuzne hotele u blizini štitili su kordoni policije
10 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 16:55h

Policija i demonstranati danas su se žestoko sukobili u Atini tokom protesta zbog plana grčke vlade o uvođenju dodatnih mjera štednje.

Kako je javio izvještač agencije Frans pres, u blizini trga Sintagma preko puta parlamenta bačeni su "molotovljevi kokteli" na policajce u opremi za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili bacanjem suzavca.

Sukobi, koji su trajali više od pola sata, nastavljeni su kod ministarstva finansija, a "molotovljevi kokteli" su uzrokovali požar u jednom kiosku, u kontejnerima i na jednoj autobuskoj stanici.

Gvozdenim šipkama demonstranti su lomili stakla na izlozima, a luksuzne hotele u blizini zaštitili su kordoni policije. Prema podacima policije, 34.000 ljudi izašlo je na danas na ulice Atine, u Solunu 18.000, dok sindikati navode da je ukupan broj učesnika protesta bio 100.000.

RT javlja kako se iznad trga još uvijek uzdiže gusti dim, a bezbjedonosne snage su rastjerale veći dio demonstranata.

Međutim, velik broj aktivista još uvijek se nalazi na trgu, koji je u zadnjih godinu i po dana u više navrata bio poprištem sličnih demonstracija koje su krvavo završavale.

Lokalni mediji javljaju kako je grčka policija za sada uhapsila pet ljudi, a povrijeđeno je desetak.

Navodno je do hapšenja došlo kada su se pripadnici ljevičarske stranke Syriza sukobili s interventnom policijom u ulicama Panepistimiou i Benaki u središtu grada. Međutim, ukoliko se obračuni nastave, jasno je kako će te brojke rasti.

Grčka se ne smije pretvoriti u socijalno groblje

Opozicioni lider Alexis Tsipras, lider Syrize, na početku skupa kazao je kako je došlo vrijeme da i narod nešto kaže, jer vlada nije uspjela obraniti niti najosnovnije interese društva, već je potpisala i kreirala barbarske mjere koje društvo vode prema holokaustu.

"Grčka se ne smije pretvoriti u beskonačno socijalno groblje", poručio je Tsipras.

Vlada mora znati da ćemo reagovati ako nas satjeraju u ćošak.

"Zadnjih dvije-tri godine živimo u socijalnoj katastrofi. Moja plata već je smanjena za 50 odsto. Imam dvoje djece, a ne znam hoću li i sjutra imati posao", kazao je jedan od demonstranata za AFP.

Protestuje se i u drugim grčkim gradovima

Hiljade demonstranata marširalo je i ulicama Soluna. Taj se protest za sada odvija mirno, javljaju grčki mediji.

U Grčkoj je u toku generalni štrajk, prvi otkako je u junu u Atini formirana nova koaliciona vlada, opterećena zahtjevom međunarodnih kreditora da na ionako teške mjere štednje uvede još teže, u zamjenu za novi paket finansijske pomoći.

Generalni štrajk znači, pored ostalog, da su obustavljeni avionski letovi, da ne saobraćaju vozovi i feriboti do ostrva, a ne rade škole, bolnice, prodavnice, carinarnice.

Zaposleni u preduzećima koje treba da se privatizuju danas su na protestu u Atini skandirali - "No pasaran". "Imamo trećinu nezaposlenih... mi smo očajni i izgubili smo povjerenje u EU", rekao je 56-godišnji Ilias Loizos i dodao da mu je plata smanjena za 50 procenata.

Oko 5.000 policajaca raspoređeno je jutros na ulice Atine i Soluna kako bi spriječili nerede tokom demonstracija.

Galerija

Preporučujemo za Vas