PREVARA U FRANCUSKOJ

Ispiranjem mozga držao aristokratsku porodicu u izolaciji

Britanski mediji pišu da je 48-godišnji Tili ubijedio porodicu Vedrine da je „glavni špijun“ NATO, bliski prijatelj šefova raznih država...
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 06:30h

U Francuskoj je počelo suđenje Anriju Tiliju, protiv kojeg je podignuta optužnica da je „isprao mozak“ i pokrao tri generacije jedne aristokratske porodice iz svog sjedišta u Oksfordu.

Britanski mediji pišu da je 48-godišnji Tili ubijedio porodicu Vedrine da je „glavni špijun“ NATO, bliski prijatelj šefova raznih država, finansijski genije i član jednog drevnog odreda koji se bori protiv sila zla.

Prema optužnici tužilaštva u Bordou, Tili je koristio nasilje i tehnike ispiranja mozga kako bi ubijedio 11 članova porodice Vedrine da su žrtve međunarodne zavjere koju jedino on može da osujeti. Vedrineovi su se 1999, a u narednih sedam godina, odrekli svojih društvenih života i karija i zabarikidirali se unutar porodičnog zamka u Monflankinu, 160 kilometara istočno od Bordoa, navodi „Indipendent“.

Tili i njegov saučesnik Žak Gonzales primorali su Verdrineove da im predaju porodičnu imovinu u vrijednosti više od 4,5 miliona eura. Osam članova francuske porodice se od 2006. preselilo u Oksford – gdje je bilo Tilijevo sjedište – i prihvatili relativno niskoplaćene poslove baštovana ili pomoćnika u kuhinji.

Tili se pojavio u sudnici u crnom džemperu i sa naočarama, a sudiji ispričao da je „potomak Hapsburgova“ i „talac slobodnih masona“, što je izazvalo smijeh prisutnih.

Njegov branilac, Aleksandar Novjon, ocijenio je prije saslušanja da je „groteskno“ pričati o „sektama“ i „guruima“ i kako se nada da ovo suđenje neće „skrenuti sa logičnog i racionalnog“. Tili, uhapšen 2009. u Švajcarskoj, negirao je optužbe.

Naredbe mejlom i telefonom

Ispred sudnice, 58-godišnja Žizlen Maršan (de Vedrinee) - prva članica porodice koja se 1999. sastala sa Tilijem - rekla je da je on „lažov i šarlatan“. „Kidnapovao nas je... i okrenuo jedne protiv drugih“, rekla je.

U intervjuu za radio Evropa 1, Maršanova je ispričala da je Tili tvrdio da „pripada jednoj tajnoj službi koja je iznad svih drugih, koja može riješiti svaki problem, i da je u direktnom kontaktu sa predsjednikom Sjedinjenih Država“.

„Bili smo uplašeni od svega i svačega“, rekla je Maršanova za radio stanicu. „Bili smo toliko paranoični da više nismo mislili racionalno“.

Superuge i drugi članovi porodice bili su zbunjeni činjenicom da Tili nije morao da bude fizički prisutan da bi kontrolisao svoje navodne žrtve. Jednom kada je uspotavio dominaciju nad Vedrineovima, većinu svojih naredbi saopštavao je telefonom ili mejlom iz Oksforda.

Kristin de Vedrine, supruga Žizleninog brata Šarla-Anrija, pobjegla je marta 2009. iz Oksforda i uz pomoć lokalne policije i bližnjih vratila se u Francusku. Policiji je ispričala da je bila izložena mučenju, fizičkom i psihičkom – da je držana u mračnim prostorijama danima. Na taj način je, kako je rekla policiji, trebala da otkrije „tajnu lokaciju izgubljenog blaga“.

Preporučujemo za Vas