previše servilan?

Berluskoni: Monti je njemački vazal

Bivši italijanski premijer je priznao da je bilo grešaka još prilikom uvođenja eura, ali da bi "sada bilo teško izaći iz evrozone"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 15:54h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni kritikovao je aktuelnog premijera Marija Montija zbog politike štednje i reformi nazvavši ga "vazalom Njemačke", koju je opisao kao "hegemonijalnu državu" koja drugima diktira pravila.

Berluskoni je u danas objavljenom intervjuu za italijansko izdanje lista "Hafington post" kritikovao Montija zbog povećanja poreza i uvođenja reformi.

On je još rekao da je Monti previše "servilan prema Njemačkoj, hegemonističkoj državi koja drugim evropskim zemljama diktira pravila discipline i štednje" te da bi on, da je na njegovom mjestu, bio manje "vazal Njemačke".

Bivši italijanski premijer je priznao da je bilo grešaka još prilikom uvođenja eura, ali da bi "sada bilo teško izaći iz evrozone". Jedina opcija je, po njegovom mišljenju, da se Njemačka ubijedi da sama štednja nije dovoljna.

Monti je "dobro počeo, ali je nažalost u trenutku kada su neophodni štednja i rast, pokleknuo pod pritiskom ljevice", rekao je Berluskoni u intervjuu.

Berluskoni se povukao sa mjesta premijera u novembru 2011. godine zbog ekonomske krize koja je potresala Italiju, a nedavno je najavio da se vraća u politiku.

Čekajući da vidi kakav će izborni zakon stupiti na snagu prije nego što donese odluku o kandidaturi, Berluskoni i dalje drži Italijane u neizvesnosti oko toga da li će se na izborima, koji će se održati u aprilu iduće godine, kandidovati za premijera kao čelnik Partije za slobodu, koja je naglo izgubila na popularnosti otkako je on otišao sa vlasti.

Galerija

Preporučujemo za Vas