Femen u Parizu osnovale školu za demonstrante bez odjeće

Članice Femena ne vide nikakav sukob interesa u tome što se polugole bore protiv seksualnog iskorištavanja žena u "globalnom patrijarhalnom društvu"
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 20:20h

Femen, ukrajinske feministkinje, u Parizu su osnovale međunarodni centar za obučavanje demonstrantkinja, a one koje se odluče na ovakvu vrstu obuke od strane iskusnih aktivistkinja biće upućene na koje načine najbolje iskoristiti golotinju za postizanje svojih ciljeva.

"Mi govorimo o miroljubivom ratu i miroljubivom terorizmu. Skidamo odjeću da bismo pokazale da nemamo drugog oružja osim vlastitih tijela. To je snažno oružje u muškom svijetu. Suočene smo s muškom dominacijom i ovo je jedini način da ih provociramo, da privučemo pažnju", objašnjava Ina Ševčenko koja će u Parizu obučavati nove "ratnice".

Članice Femena ne vide nikakav "sukob interesa" u tome što se polugole bore protiv seksualnog iskorištavanja žena u "globalnom patrijarhalnom društvu" jer, prema njihovom mišljenju, za razliku od pornografije ili fotografija golotinje koje predstavljaju upravo to seksualno iskorištavanje protiv kojeg se bore, protest bez odjeće predstavlja slobodu.

Grupa Femen je osnovana u Ukrajini 2008. godine. Ina Ševčenko (22), ćerka vojnog lica i diplomirana novinarka pridružila se pokretu, a u avgustu je pobjegla iz Ukrajine nakon što je ogoljenih grudi motornom testerom isjekla drveni krst u znak podrške ruskim koleginicama iz "Pussy Riota".

U Pariz je stigla na poziv francuskih feministkinja gdje je u siromašnoj četvrti osnovala kamp Femena.

Galerija

Bonus video: