Donator s nasljednom bolešću otac 43 djeteta

Danski list javlja da je devetoro djece rođeno sa Neurofibromitozom tip 1 (NF-1), koja izaziva stvaranje nekancerognih izraslina na tijelima oboljelih
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 19:06h

Neimenovani donator sperme prenio je nasljednu bolest najmanje devetoro od 43 djece koja su začeta pomoću njegove sperme u 14 različitih klinika za vještačku oplodnju.

A prema pisanju „Kopenhagen posta“, banka sperme Nordisk Kriobank upozorena je da jedan od donatora možda boluje od nasljedne bolesti, ali su i poslije toga njegovom spermom oplođene dvije žene u Danskoj, pri čemu je jedno od rođene djece naslijedilo bolest.

Ovaj slučaj naveo je danski Odbor za zdravstvo da pooštri propise za rad banki sperme.

Odluka Obora, međutim, nije pružila veliku utjehu Lone Sondergard, majci oboljelog djeteta.

„Mislila sam da je sistem osmišljen kako bi zaštitio djecu od nasljednih bolesti“, rekla je Sondergard za televiziju DR. „Prosto smatram neprihvatljivim da ne postoji kontrola“.

Danski list javlja da je devetoro djece rođeno sa Neurofibromitozom tip 1 (NF-1), koja izaziva stvaranje nekancerognih izraslina na tijelima oboljelih. Ozbiljnost bolesti varira, ali u najtežem obliku može da izazove poteškoće u učenju, sljepilo i epilepsiju.

An Mari Vangstet iz Odbora za zdravstvo smatra da je broj oboljelih mogao da bude smanjen da je Nordisk Kriobanka, poslije prvog upozorenja, povukla iz upotrebe spornu spermu.

„Znamo da su djeca začeta u tom periodu i da se to moglo spriječiti da je banka sperme korektno reagovala i ranije prekinula upotrebu sperme tog donatora“, rekla je Vangsted za DR.

Nordisk Kriobank je prvi putu u junu 2009. dobila informaciju da je jedno dijete, začeto pomoću sperme pomenutog donatora, rođeno sa NF-1.

Prema pravilima danskog Odbora za zdravstvo, banka sperme trebalo je odmah da obustavi upotrebu sperme i stupi u kontakt sa klinikama koje su je kupovale.

Piter Bover, izvršni direktor Nordisk Kriobanke, naglasio je da banka nije odmah reagovala jer se smatralo da donator nije odgovoran za prenošenje nasljedne bolesti.

„Na tome su radili naši doktori i genetičari, koji su ocijenili da ne postoji dokazana sumnja protiv donatora“, dodao je Bover.

NF-1 mogu spontano dobiti i djeca čiji roditelji nemaju gene koji nose ovu bolest.

Bover je naglasio da Nordisk Kriobanka promijenila svoj protokol u skladu sa smjernicama Odbora za zdravstvo. Međutim, portparolka Danske narodne partije Liselote Blikst smatra da je za prekasno.

„Trebalo bi zatvoriti ovu banku sperme jer nije poštovala relevantne procedure bezbjednosti“, rekla je Blikstova. „Ovo nije trebalo da se dogodi“.

Bonus video: