Njemačka strahuje od krize u vlastitoj kući

Njemačka se upravo nalazi na pragu recesije, tvrdi danas njemački list Zidojče cajtung, upozoravajući da se veliki koncerni već pripremaju za krizu i da bi i država morala da preduzme odgovarajuće mjere kako bi se s njom suočila
1 komentar(a)
Euro, Foto: AFP
Euro, Foto: AFP
Ažurirano: 24.09.2012. 16:08h

Privredna klima se pogoršava, koncerni smanjuju proizvodnju, a kriza, koja je najprije bila evropska sad je i njemačka, tvrdi u komentaru stručnjak njemačkog lista Zidojče cajtung Hans-Jirgen Jakobs.

Njemačkoj je, piše ovaj autor, proteklih mjeseci išlo jako dobro, a kriza je bila problem drugih. Njemačka je bila svojevrsno utvrđenje sreće.

To je vrijeme prošlo, piše komentator.

"Sad imamo evropsku uniju recesije i gubitka radnih mjesta", a indeks poslovne klime pao je peti put za redom, upozorava njemački list.

Autor podsjeća da automobilski proizvođač Daimler priprema svoje zaposlene na posljedice smanjene prodaje, a "Volskwagen" i "Porsche" smanjuju proizvodnju. Kataloški trgovac "Otto" ukida 700 radnih mjesta, a veliki energetski koncerni mogli bi ih ukinudi i do 20.000.

I druge kompanije zvone na uzbunu, smanjuje se izvoz namještaja i modnih proizvoda. Velike banke, poput "Deutsche Bank" i "Commerzbank" nakon doba investicionog bankarstva traže nove oblike poslovanja i pronalaze modele racionalizacije.

Naravno, dimenzije krize ni izbliza se ne mogu uporediti s teškim padom 2009. nakon sloma finansijskih tržišta, tvrdi autor ove analize, podsjećajući i na izjavu bivšeg njemačkog ministra ekonomije i kasnije kancelara Ludviga Erharda da je 50 posto ekonomije zapravo psihologija.

"Ali opasno je ignorisati opasnost... naznake su očigledne: ulaganja se smanjuju", piše autor, podsjećajući da i OECD predviđa mini recesiju.

Autor analize se zalaže za oslanjanje na euro, uz tvrdnju da nisu u pravu oni koji tvrde da Njemačkoj nije potreban euro jer je udio njemačkog izvoza u eurozonu opao. Postotak izvoza u zemlje eurozone i dalje iznosi visokih 40 posto, narudžbe iz drugih evropskih zemalja opadaju a Francuska je i dalje najvažnija zemlje za njemački izvoz.

Zidojče cajtung, koji se ubraja među medije koji kritikuju politiku Evropske centralne banke (ECB), tvrdi da je "relativni pad trgovine sa eurozonom" zapravo rezultat "smiješnog kineskog buma".

"Kina je bila doping njemačkih manadžera" jer su se takmičili ko će više poboljšati statistika s kineskim tržištem, čiji je snažni rast sada prošlost, tvrdi autor.

"Odgovor na nove privredne probleme nalazi se u Evropi, u Njemačkoj", piše Zidojče cajtung, upozoravajući na potrebe novih inicijativa u područjima kao što su električni automobili i obnovljive energije.

"(Evropski) šefovi država i vlada moraće da razgovaraju o poboljšanju konkurentnosti svojih industrija, umjesto da troše snagu na vještačke akcije spašavanja ugroženih budžeta", piše autor.

On poziva njemačku državu da se na vrijeme pripremi za krizu i da pripremi akcione planove, a među mjere kojima bi se moglo suprotstaviti krizi ubraja i subvencioniranje plata za kraći rad, koja se primjenjivala u kriznoj 2009.

Bonus video: