Pojavio se novi virus skoro identičan SARS-u

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila kako se katarski pacijent javio ljekarima 3. septembra ove godine sa simptomima akutne infekcije disajnih puteva
8 komentar(a)
laboratorija, Foto: Shutterstock.com
laboratorija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.09.2012. 09:01h

"Ovo je novi virus i Svjetska zdravstvena organizacija ga sada proučava kako bi spriječila njegovo širenje", navodi se u saopšteenju, prenosi britanski Telegraf.

SARS, teški akutni respiratorni sindrom, 2002. godine se pojavio u Kini i od njega je umrlo 800 osoba širom svijeta prije nego je stavljen pod kontrolu.

Peter Openšo, direktor Centra za infekcije disajnih puteva na Imperial univerzitetu u Londonu, rekao je da će novi virus izazvati zabrinutiost jer se može otkriti samo putem sofisticiranih tehnika testiranja.

"Za sada treba biti veoma oprezan", rekao je Openšo za Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila kako se katarski pacijent javio ljekarima 3. septembra ove godine sa simptomima akutne infekcije disajnih puteva.

Četiri dana nakon toga smješten je na intenzivnu njegu u bolnici u Kataru, da bi potom bio prebačen u Veliku Britaniju, gdje mu je potvrđen novi koronavirus.

Naučnici su uporedili genetske sekvence virusa kod ovog pacijenta i virusa uzročnika SARS-a te otkrili kako su skoro identični.

"Svaki dokaz da bi se virus mogao prenijeti s čovjeka na čovjeka je dovoljan razlog za brigu, tako da bi trebalo podići nivo uzbune jer postoji mogućnost da nam je stigao novi oblik SARS-a", rekao je Openšo.

SZO nije preporučila nikakve restrikcije prilikom putovanja, ali će tražiti više infromacija o ovom virusu.

Bonus video: