Bez iznenađenja na izborima u Bjelorusiji

Završeni parlamentarni izbori u Bjelorusiji. Izbori uspjeli, saopštila Centralna izborna komisija. Uz dvije najače opozicione partije, koje nisu ni učestvovale, još pet ih je saopštilo da ne priznaju rezultate izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2012. 18:52h

Glasačke kutije na parlamentarnim izborima u Bjelorusiji su zatvorene. Centralna izborna komisija saopštilaje da su izbori uspjeli, jer je već u 14 sati po lokalnom vremenu glasalo je više od 50 odsto birača.

Predstavnici pet bjeloruskih opozicionih partija ocijenili su da se današnji izbori ne mogu nazvati transparentnim i demokratskim i saopštili da ne priznaju rezultate glasanja.

Netransparentnost i miješanje vlasti u izborni proces daju nam pravo da, nezavisno od rezultata glasanja, i prije njihovog objavljivanja, ne priznamo izbore, navedeno je u izjavi koju su danas potpisali predstavnici pet opozicionih partija.

To su Bjeloruski narodni front, Bjeloruska partija ljevičara "Pravedni mir", Bjeloruska socijal-demokratska partija (Gromada), pokret "Za slobodu" i građanska kampanja "Govori istinu".

Na izborima, inače, nisu učestvovale dvije najveće opozicione partije, Ujedinjena građanska partija i Bjeloruski narodni front, koje su još 15. septembra povukle svoje kandidate za poslanike, jer, kako su obrazložile, vlasti nisu oslobodile političke zatvorenike i nisu uključile predstavnike opozicije u izborne komisije.

"Sve je već odlučeno, i ko će dobiti koliko glasova i ko će ući u parlament", "Izašao sam na izbore jer smatram da je neophodno da glasamo za ljude koji će nas predstavljati u skupštini", kažu anketirani građani.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na biralište je došao sa najmlađim sinom, osmogodišnjim Nikolajem, koga je već odredio za svog nasljednika. Sina je vodio nedavno u Venecuelu na razgovore sa predsjednikom Ugom Čavesom i u posjetu papi Benediktu XVI. Na optužbe opozicije da priprema još jednu izbornu krađu, Lukašenko odgovara da ne održava izbore zbog Zapada i da o svemu odlučuje narod.

"Ti opozicioni lideri su jednostavno kukavice, koje nemaju šta da kažu ljudima. Ako neko ponovo sumnja u izbor bjeloruskog naroda onda stvarno više ne znam kako da organizujemo izbore, po kojim standardima i zakonima", rekao je predsjednik Lukašenko.

"Aleksandar Lukašenko i njegov režim vode zemlju u ćorsokak. Jedini izlaz su slobodni i pravedni izbori. Predlažemo da se ljudi sami za to izbore, a prvi korak je neučešće na ovim nepravednim izborima", riječi su Anatolija Lebežka, lidera Ujedinjene građanske partije.

Izbori su održani dvije godine pošto je Lukašenko četvrti put izabran za šefa države, nakon čega su u zemlji ogranizovani masovni protesti zbog sumnje da je u pitanju velika izborna krađa. Današnje glasanje pratilo je oko 300 posmatrača Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

"Smatram da je kod ovakvih izbora potreban bolji pristup informacijama. Prošle nedjelje bilo je situacija u kojoj su lokalni mediji imali poteškoće da pribave neophodne podatake i to je ono što nas zabrinjava", kaže Mateo Mekači, šef posmatračke misije OEBS-a.

Po bjeloruskim zakonima, izbori su uspjeli ako je na njima učestvovali više od 50 odsto od ukupnog broja birača, kojih ima 7.040.000.

Na izborima na 110 poslaničkih mandata pretendovalo je 293 kandidata.

Galerija

Bonus video: