Slovenija: Država mora da plati odštetu čovjeku kojeg je napao medvjed

Prema presudi, Zalar je samo dijelom doprinio tragediji sopstvenom nepažnjom jer je sa vjerenicom i ocem šetao šumom, u vrijeme kad su medvjedice sa mladima izuzetno agresivne
67 pregleda 2 komentar(a)
medvjed, Foto: Sapiens.si
medvjed, Foto: Sapiens.si
Ažurirano: 22.09.2012. 15:43h

Odštetu od 253.000 eura i doživotnu mjesečnu rentu od 910 eura dodijelio je sud u Sloveniji mladiću kojeg je prije pet godina u šumi napala medvjedica, zbog čega je ostao kvadriplegičar (oduzetost gornjih i donjih ekstremiteta) i ne može bez pomoći druge osobe.

Danas 35-godišnjem Peteru Zalaru iz okoline Cerknice okružni sud u Ljubljani je presudom dodijelio odštetu i rentu, ocijenivši da objektivnu odgovornost za napad medvjeda na čovjeka snosi država koja upravlja šumama i medvjeđom populacijom.

Kako prenose mediji u Sloveniji, prema presudi, Zalar je samo dijelom doprinio tragediji sopstvenom nepažnjom jer je 11. marta 2007. sa vjerenicom i ocem šetao šumom, u vrijeme kad su medvjedice sa mladima izuzetno agresivne.

Sud je kao nedokazane odbio navode državnog tužilaštva da je do nesreće došlo jer je Zalar pokušao da fotografiše mlade u medvjeđem brlogu, protivno zakonu o lovstvu po kojem je zabranjeno uznemiravati životinje u njihovom prirodnom staništu.

Zalar je navode da je fotografisao brlog i takvim postupkom razbijesnio medvjedicu pred sudom demantovao, ustvrdivši da za medvjeđi brlog nije znao i da ga je medvjedica napala neočekivano, samo 200 metara od glavne ulice.

Bonus video: