Vlada Francuske mora hitno da djeluje kako bi zaustavila talas kriminala

Marselj, jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj, već duže vrijeme je obećana zemlja za bande
90 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 02:38h

Valid Marzuki i njegova djevojka zaustavili su crni “reno tvingo” na semaforu na pustom Bulevaru Kazanova kasno jedne avgustovske večeri. Pored njih je stalo drugo auto.

Vozač je otvorio prozor, izvadio automatsku pušku i ubio Marzukija, ispalivši više od 20 metaka. Marzukijeva djevojka Anai je ranjena, ali je preživjela napad. Policija je saopštila da je Marzuki, 25, bio narkodiler iz Marselja.

Marzuki je žrtva jednog od najnasilnijih talasa gangsterskog kriminala koji je ikada zadesio ovaj grad na jugoistočnoj obali Francuske, navodi se u članku „Njujork tajmsa“.

Tokom devet mjeseci 20 osoba je ubijeno u Marselju i okolnim oblastima, saopštila je policija.

Razmjeri nasilja, za koje policija tvrdi da su ga počinili uglavnom narkodileri koristeći borbeno oružje, natjerali su novu socijalističku vladu da sastavi ambiciozan plan kako bi pomogla ovom gradu od 800.000 stanovnika, koji je ministar unutrašnjih poslova opisao kao grad „u velikoj nevolji“.

Vlada je, takođe, primorana da djeluje nakon što je Samia Gali, socijalistička političarka koja predstavlja siromašne četvrti, pozvala vojsku da interveniše. Njen zahtjev, koji su mnogi smatrali pretjeranim je, ipak, privukao pažnju medija u borbi ovog grada protiv gangstera.

Naoružani kalašnjikovima

Ubistvo Marzukija nije riješeno, saopštila je policija. Međutim oni su trgovinu drogom okrivili za nedavna ubistva, naročito dilere iz „sjevernih četvrti“, dominantno imigrantskih naselja.

Vodeći dileri mogu lako zaraditi do 100.000 eura mjesečno, tvrdi policija, oslanjajući se na nasilje i ubistva kako bi zastrašili ostale i odbranili teritoriju. Za razliku od Sjedinjenih Država, nošenje oružja je strogo kontrolisano u Evropi, navodi se u članku NYT, ali su se bande naoružale oružjem sa crnog tržišta.

Policija i mještani su naročito zabrinuti zbog sve veće upotrebe automatskog i poluautomatskog oružja, naročito kalašnjikova

Marselj, jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj, već duže vrijeme je obećana zemlja za bande koje su se prvo pojavile u borbi za kontrolu prostitucije.

Tu je nastao veliki heroinski lanac poznat kao „francuska veza“, koji je poslužio i kao inspiracija za film iz 1971. I kao mnogi lučki gradovi, takođe se poistovjećuje sa švercom i političkom korupcijom.

Danas, eksperti i policija tvrde da se broj zločina, uglavnom u vezi sa švercom marihuane, nije značajno povećao. Međutim, zločini su postali mnogo nasilniji tokom protekle godine.

Policija i mještani su naročito zabrinuti zbog sve veće upotrebe automatskog i poluautomatskog oružja, naročito kalašnjikova. Ovo oružje je ušlo u Francusku nakon raspada bivše Jugoslavije, a postalo je još dostupnije nakon haosa koji je uslijedio poslije ustanka u Libiji.

Ambiciozan plan vlade

Prošle nedjelje, premijer Žan Mark Ero bio je u dvodnevnoj posjeti Marselju kako bi razgovarao o bezbjednosnoj situaciji i pozvao na okončanje onoga što je on nazvao „inertnošću“ grada u ekonomskoj krizi.

Žan Mark Ero

On je izložio plan koji uključuje povećanje broja policajaca u četvrtima pogođenim kriminalom i švercom, kao i dugoročne inicijative za smanjenje siromaštva.

Eksperti su pozdravili ovaj program. „Moramo prestati da mislimo da delikvencija nastaje magijom i da se ljudi rađaju sa tom bolešću“, kazao je sociolog Loran Makjeli. „Moramo da se suočimo sa neuspjesima u školi, nezaposlenošću i zanemarenošću određenih četvrti“.

Prema nacionalnoj statističkoj agenciji, do 45 procenata muških stanovnika između 15 i 29 godina bilo je bez posla u 2009. u nekoliko siromašnih četvrti u Marselju.

Gospođa Gali smatra da je država napustila sjeverne četvrti koje ona predstavlja i ostavila ih na milost i nemilost bandi i dilera koji „mogu da ubiju prijatelja sa kojim su prethodne noći jeli i spavali“.

Ekonomska kriza u Evropi je pojačala ovaj fenomen. „Prije smo imali makar privremene poslove“, kazala je ona. „Sada je nezaposlenost veća i nema privremenih poslova“.

Sudbina ili odgoj

Marzuki je napustio školu sa 13 godina. Njegova majka je čistila kuće, a otac je imao honorarne poslove, dok je brat bio u zatvoru zbog manjih prekršaja.

Dobar „čuvar“ dobija priliku da bude vozač „brzih“, što znači da donosi marihuanu iz Španije što je moguće brže, a da ga ne uhvate

Međutim, ostali u sjevernim četvrtima ne dijele njen fatalizam. „Ovo je grad ludih ljudi“, kazao je jedan čovjek koji radi u blizini mjesta gdje je ubijen Marzuki.

„Ukoliko 16-godišnje dijete uzme kalašnjikov, to znači da ono nikada nije imalo djetinjstvo, roditelji ga nikada nijesu mazili“.

Roditelji možda nikada nijesu mazili Marzukija. Međutim na Bulevaru Kazanova neko je, ipak, ostavio cvijeće i poruku, ispisanu crvenim karminom:

"Valide, zauvijek ćemo te voljeti“, zaključuje novinar njujorškog lista.

Od čuvara do bosa

Policija kaže da postoji tačno utvrđen sistem napredovanja unutar bande. Mladić napušta školu kako bi postao „chouf“, što na arapskom znači „čuvar“, kojem se obično plaća 65 dolara dnevno da upozori dilere da policija ulazi u njihovu četvrt.

Dobar „čuvar“ dobija priliku da bude vozač „brzih“, što znači da donosi marihuanu iz Španije što je moguće brže, a da ga ne uhvate. Za Marzukijem, narkodilerom koji je prošlog mjeseca ubijen u svom autu, bila je raspisana potjernica.

„On je napredovao u prošlih pet godina“, kazao je jedan policajac. Od vozača „brzih“ je postao jedan od najvećih uvoznika droge u Marselju.

Galerija

Bonus video: