EU planira da formira mirovni korpus

EU planira da formira dobrovoljačku organizaciju poput Mirovnog korpusa i da u zonama pogođenim katastrofama razmjesti oko 10.000 humanitarnih radnika, saopštila je danas Evropska komisija (EK)
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 17:47h

Inspirisana Mirovnim korpusom koji je 1961. godine osnovao američki predsednik Džon Kenedi, Evropa namjerava da uspostavi sopstveni Evropski dobrovoljački korpus, u okviru kojeg bi od 2014. godine počela da šalje mlade evropske dobrovoljce u inostranstvo, prenio je Rojters.

EU je najveći donator u područjima pogođenim katastrofom, ali je u više navrata bila kritikovana da ne doprinosi dovoljno na samom terenu, posebno poslije razornog zemljotresa na Haitiju 2010. godine, kada su svijet obišli snimci američkih humanitarnih radnika.

"Postoji potreba da obukom i razmještanjem dobrovoljaca kako bi se pomoglo postojećim humanitarnim organizacijama", izjavila je na konferenciji za novinare Kristalina Georgijeva, komesarka EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u krizama.

Budžet za takvu inicijativu bi, prema njenim riječima, bio skoro 240 miliona eura u periodu od 2014. i 2020. godine.

Podaci EK pokazuju da je prošle godine oko 450 miliona ljudi širom svijeta bilo pogođeno prirodnim katastrofama, a pomoć im je pružalo svega 270.000 humanitarnih radnika.

Bonus video: