Nakon zahtjeva Kremlja, USAID se povlači iz Rusije

"To znači da borci za ljudska prava neće moći da izvršavaju svoje funkcije u odnosu na hiljade građana čija se prava krše", izjavio je Lav Ponomarjov
73 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 15:32h

SAD su odlučile da okončaju rad Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Rusiji, poslije zahtjeva ruskih vlasti da ta organizacija napusti zemlju.

Portparolka Stejt dipartmenta Viktorila Niland kazala je novinarima da je Rusija prošle nedjelje pismom obavestila SAD o svojoj odluci.

Nilandova nije navela razlog za odluku Rusije, niti je uputila kritike, prenio je AP.

Ona je rekla da je novac te agencije odlazio na niz inicijativa, poput borbe protiv side i tuberkuloze, pomoći djeci bez roditeljskog staranja, žrtvama trafikinga i zaštite životne sredine.

"Mi se nadamo da će Rusija sad sama preuzeti punu odgovornost i nastaviti sav ovaj posao", kazala je Niland

"Mi se nadamo da će Rusija sad sama preuzeti punu odgovornost i nastaviti sav ovaj posao", kazala je Niland.

USAID je djelovao u Rusiji od pada Sovjetskog saveza prije dvije decenije na promovisanju "otvorenijeg i inovativnijeg društva i strateškog partnerska između Rusije i SAD", uloživši oko 2,7 milijardi dolara na socijalne i ekonomske programe.

Nilandova nije precizirala kad će se USAID potpuno povući iz Rusije, ističući da zvaničnici žele da "odgovorno završe ove programe".

To uključuje pronalaženje načina da se nastavi rad sa ruskim nevladinim organizacijama na očuvanju programa "na koje se mnogi Rusi oslanjaju", dodala je Niland.

Zabrinjavajuć signal

Predstavnici ruskih nevladnih organizacija smatraju da je zatvaranje kancelarije USAID-a u Rusiji zabrinjavajući signal.

Prostorije NVO "Golos"

USAID je inače godinama davala "Golosu" grantove za izdržavanje regionalnih kancelarija, a iz tih sredstava finansirali su se i posmatrači na izborima, podsjetila je Šibanova

"To je veoma loš signal. To su naši partneri od 2002. godine i smatram da su mnogo uradili za rusku javnost, za podršku nevladinog sektora i slobode medija u Rusiji", kazala je predsjednica udruženja za zaštitu ljudskih prava "Golos" Lidija Šibanova.

Prema njenim riječima, štetu od zatvaranja kancelarije USAID imaće ne samo nevladin sektor, već i državne strukture čije je inicijative podržavala ta američka organizacija.

USAID je inače godinama davala "Golosu" grantove za izdržavanje regionalnih kancelarija, a iz tih sredstava finansirali su se i posmatrači na izborima, podsjetila je Šibanova.

"Nažalost, zakoni koji su se donosili o NVO su upravo signal koji pokazuje da će fondovi iz Rusije odlaziti", navela je ona.

Predsjednik pokreta "Za ljudska prava" Lav Ponomarjov takođe strahuje da će svi strani fondovi biti "protjerani" iz Rusije.

"To znači da borci za ljudska prava neće moći da izvršavaju svoje funkcije u odnosu na hiljade građana čija se prava krše", izjavio je on za RIA Novosti.

Optužbe Kremlja

S druge strane zvanična Moskva optužuje SAD da koriste upravo kancelariju USAID-a kako bi uticali na političke prilike u toj zemlji.

"U pitanju su pokušaji da se utiče na političke procese, uključujući izbore na različitim nivoima, kao i na institucije civilnog društva putem dodjele pomoći", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"U pitanju su pokušaji da se utiče na političke procese, uključujući izbore na različitim nivoima, kao i na institucije civilnog društva putem dodjele pomoći", stoji u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova

Ministarstvo je saopštilo da su vlasti naredile američkoj agenciji da prekine sa radom od 1. oktobra, prenio je AFP.

"Odluka je donijeta pretežno zbog toga što je rad zvaničnika agencije bio udaljen od proklamovanih ciljeva koji se tiču razvoja i humanitarne saradnje", navodi se u saopštenju.

Vlasti su, takođe, ocijenile da je Rusija sad postala zemlja donator kojoj više nije potrebna pomoć za razvoj iz inostranstva.

"Rusko civilno društvo je sazrelo i nije mu potrebno rukovođenje spolja", navelo je ministarstvo, dodajući da je "Rusija savršeno srećna da sarađuje sa USAID-om u trećim zemljama".

Galerija

Bonus video: