Kasparov: Istraga EU oko Gasproma glavna prijetnja Putinu

Istraga Evropske komisije o poslovanju gasnog giganta Rusije, Gasproma, glavna je prijetnja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je danas u Talinu opozicionar Gari Kasparov
3 komentar(a)
Gari kasparov, Foto: Rojters
Gari kasparov, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.09.2012. 18:23h

"Istraga EU o Gaspromu može da oslabi i Gasprom, i režim predsjednika Putina", rekao je bivši šampion svijeta u šahu, Gari Kasparov na konferenciji za novinare u glavnom gradu Estonije.

"Ruski gasni gigant Gasprom i naftni gigant Rosnjeft formirali su neku vrstu državnog savjeta Rusije, pod upravom Putinovih oligarha. Slabljenje Gasproma ili Rosnefta je ozbiljna prijetnja Putinu jer podriva njegove političke i ekonomske interese. To je razlog što on tu temu shvata ozbiljno", rekao je Kasparov, jedan od lidera ruske opozicije.

"Putin pred ljudima u svojoj blizini mora izgledati kao neko ko štiti interese čitavog svog klana", dodao je on.

Ruski predsjednik je kritikovao Brisel zbog istrage Gasproma, ključnog snabdjevača gasom zemalja EU, posebno onih kojima je SSSR dominirao do 1991. godine.

Evropska komisija je prošle sedmice formalno započela istragu protiv Gasproma sumnjajući da ta firma suzbija konkurenciju i manipuliše cijenama u nekoliko zemalja Centralne i Istočne Evrope - članica EU, visoko zavisnih od ruskog gasa.

Pored Estonije, te zemlje su Bugarska, Češka, Litvanija, Mađarska, Letonija, Slovačka i Poljska, zemlje bivšeg sovjetskog bloka.

Bonus video: