Rusija: Najava blokade sajta "YouTube" zbog antiislamskog filma

Nikiforovljeva izjava uslijedila je nakon objave vrhovnog tužilaštva da će zabraniti emitovanje filma "Nevinost muslimana", kao i da će ga staviti na popis ekstremističkih djela
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 15:21h

Internet sajt "YouTube" bi u Rusiji mogao u potpunosti da bude blokiran zbog nedavno postavljenog fragmenta filma antiislamskog sadržaja "Nevinost muslimana", kazao je danas ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov.

"To se možda čini duhovitim ili neozbiljnim, ali zbog tog video klipa 'YouTube' bi mogao u potpunosti da bude blokiran na području cijele Rusije", nakon što 1. novembra stupi na snagu novi zakon o internetu, napisao je Nikiforov na Tviteru.

Zakon je usvojen tokom ljeta, a, prema obrazloženju zvanične Moskve, svrha mu je da zaštiti maloljetnike od opasnih sadržaja, naročito pedofilskog i pornografskog karaktera, ili sadržaja kojima se promoviše droga.

Nikiforovljeva izjava uslijedila je nakon objave ruskog vrhovnog tužilaštva da će zabraniti emitovanje filma "Nevinost muslimana", kao i da će ga staviti na popis ekstremističkih djela.

U arapskom svijetu su prošle nedjelje trajali žestoki antiamerički protesti, kao i nasilje, nakon što je na sajtu "YouTube" objavljen 14-minutni fragment iz amaterskog filma koji je napravila grupa američkih hrišćanskih ekstremista, u kojem se vrijeđaju i ismijavaju islam i prorok Muhamed.

Bonus video: