Nema više tajnih računa: Klijenti napuštaju švajcarske banke

Švajcarske banke su uvijek bile sinonim za maksimalnu diskreciju i tajnost, ali su se mnoge zemlje žalile
6 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 10:43h

Švajcarske banke bi mogle biti teško pogođene promjenama u poreznom i finansijskom sistemu, i one bi mogle izgubiti status sigurne luke za kapital.

Švajcarske banke su uvijek bile sinonim za maksimalnu diskreciju i tajnost, ali su se mnoge zemlje žalile jer njihovi građani izbjegavaju da plaćaju porez tako što drže novac na tajnim računima u toj zemlji.

To je dovelo do pritiska da se ta regulativa promijeni, pa se očekuje da evropski klijenti iz banaka povuku stotine milijardi franaka jer neće moći da koriste tajne račune.

Jerg Zeltner, jedan od čelnika najveće banke UBS, je rekao da bi se mogao dogoditi odliv od 12 do 30 milijardi franaka iz ukupne evropske imovine, navodi Rojters.

Njemački finansijski servis Zeb/Rolfss Širenbek procjenjuje kako bi europski klijenti do 2016. godine mogli iz švajcarskih banaka povući čak 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi eura imovine oslobođene poreza.

Druga najveća švajcarska banka Kredit Svis, objavila je kako procjenjuje da će klijenti u zapadnoj Evropi podići i do 37 milijardi dolara kroz nekoliko godina, upravo zbog pritisaka oko poreza.

Švajcarska je postigla dogovor s Njemačkom, Velikom Britanijom i Austrijom o oporezivanju računa njihovih stanovnika, te se nada sporazumu s Italijom i Grčkom.

Međutim, najvažniji dogovor, onaj s Njemačkom, je doveden u pitanje jer socijaldemorkatska opozicija smatra da je preblag za utajivače poreza.

Zeltner se nada kako će se spor s Njemačkom riješiti i da će bankarski sistem u zemlji ostati stabilan u ugledan i nakon što švajcarske banke "izgube žalbu na utaju poreza."

"Postoje legitimni i logični razlozi da držite novac van svog doma. Na primjer, zbog političke ili valutne stabilnosti u Švajcarskoj", zaključio je Zeltner, dodavši da će USB gubitke ostvarene u Europi pokušati nadoknaditi investiranjem u tržišta u razvoju.

Bonus video: