Portugal: Od grešnika do uzornog učenika

Da sve ne bi ostalo samo na pohvalama, Portugal je od Brisela nagrađen i novim obrokom kredita u ukupnoj visini od 78 milijardi eura
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 15:17h

Kad se posljednji put čula neka dobra vijest u vezi s krizom eura?

Za malo promjena zaslužan je donedavno "problematično dijete" Europske Unije Portugal.

Ova zemlja se prema svim pokazateljima sada nalazi na putu k oporavku.To je zaključak famozne "Trojke" sačinjene od predstavnika Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda koja je dvije nedjelje boravila u Portugalu i provjeravala koliko su napredovale mjere kojima bi portugalski državni vrh zemlju trebao izvući iz krize.

Portugalski model kao uzor za druge

Da sve ne bi ostalo samo na pohvalama, Portugal je od Brisela nagrađen i novim obrokom kredita u ukupnoj visini od 78 milijardi eura.

Lisabon je osim toga dobio i godinu više za izlazak iz dugova. Matijas Kulas iz Centra za evropsku politiku smatra da je Portugal dobro uradio svoju zadatak.

"Potreba za kreditima je smanjena, smanjeni su troškovi rada i povećana je konkurentnost portugalske ekonomije", smatra Kulas.

Tajna portugalskog uspjeha je u efikasnosti sprovođenja zadataka poput prodaje državne imovine te provođenja strukturnih reformi među koje spadaju i nepopularni potezi poput smanjenja penzija i pomoči za nezaposlene, ali i pojednostavljenje procesa otpuštanja i zapošljavanja radnika.

Što je najvažnije, uprkos socijalnim rezovima, u Portugalu za sada vlada konsenzus glede kursa Vlade.

"U Portugalu je svima jasno da su prilagođavanja nužna. Teret pritom zajednički nose i Vlada i opozicija i narod", kaže Hans-Joakim Bomer iz njemačko-portugalske trgovinske komore. Bomer govori o portugalskom modelu kao mogućem rješenju za ostale evropske zemlje koje se trenutno bore s krizom.

"To je ono što je najvažnije: solidan konsenzus svih društvenih činovnika kada su u pitanju bolni, ali nužni potezi", zaključuje Böhmer.

Konsenzus u opasnosti

No ovaj široki konsenzus uskoro bi mogao biti stavljen na probu.

Vlada je, naime, suočena s novim nepopularnim socijalnim mjerama koje će radni dio stanovništva dodatno udariti po džepu.

Između ostalog je planirano i dodatno povećanje stope socijalnog osiguranja, kao i daljnja smanjenja mirovina, te otpuštanja radnika u javnom sektoru.

Na najavljeno pooštrenje mjera sindikati su reagovali prijetnjama generalnim štrajkom, a mediji pišu o "udarcima u trbuh naroda".

Dalje mjere su potrebne zbog smanjenog ekonomskog rasta. Naime, usprkos pozitivnom trendu, ekonomski rast u Portugalu nije onakav kakav je Vlada još donedavno očekivala.

Izlaz stručnjaci i dalje vide u reformama i pojačanom izvozu. Ekonomija se zbog stezanja kaiša ionako ne može osloniti na unutrašnju potrošnju.

Sve su oči uprte u najveće evropsko gospodarstvo, Njemačku, ali i prekomorske zemlje s obećavajućim ekonomskim rastom poput Kine, ali i Angole od koje, zbog istorijskih veza, portugalski privrednici očekuju mnogo.

Bonus video: