Belgija: Protesti protiv filma uvrijedljivog za islam, privedeno oko 120 demonstranata

Protest u Antverpenu se pretvorio u sukob s policijom kad su policajci spriječili demonstrante da izađu na glavni autoput
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 09:37h

Belgijska policija privela je oko 120 ljudi u Antverpenu na sjeveru zemlje, poslije incidenata na protestu zbog americkog filma uvrijedljivog za islam.

Film je, inače, izazvao talas demonstracija širom svijeta.

"Upotrijebili smo biber-sprej i palice, ali nikog nismo povrijedili", rekao je portparol policije u Antverpenu

Demonstranti su uzvikivali antiameričke slogane i veličali proroka Muhameda, a snimci televizije "RTBF" pokazuju i da su okupljeni zapalili američku zastavu.

Protest, organizovan putem tekstualnih poruka, pretvorio se u sukob sa policijom, kad su policajci spriječili demonstrante da izađu na glavni autoput.

"Upotrijebili smo biber-sprej i palice, ali nikog nismo povrijedili", rekao je portparol policije u Antverpenu, prenijela je AFP.

Prema saopštenju policije, privedeni će, poslije kontrole u stanici, tokom večeri biti pušteni.

Među uhapšenima je i vođa islamističke grupe "Sharia4Belgium".

Film "Nevinost muslimana" izazvao je gnijev muslimanskog svijeta koji ga smatra uvrijedljivim za islam i pokrenuo talas nasilnih protesta.

Prve žrtve protesta zabilježene su u utorak, kad su u napadu demonstranata na konzulat SAD u Bengaziju stradali američki ambasador u Libiji i troje službenika konzulata.

Galerija

Bonus video: