Genadij Gudkov

Ruska Duma izbacila poslanika koji je prešao u opoziciju

Ruski parlament oduzeo je danas poslanički status Genediju Gudkovu. Za izbacivanje Gudkova iz Dume izjasnilo se 293 poslanika, dok je protiv bilo 150
71 pregleda 0 komentar(a)
Genadij Gudkov, Foto: Reuters
Genadij Gudkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2012. 16:04h

Agencija AP piše da je glavni razlog ovakve odluke to što se Gudkov okrenuo protiv predsjednika Putina. Njegove pristalice vjeruju da Gutkovu sada prijeti hapšenje.

Gudkov, veteran KGB-a i nekadašnji predstavnik vodeće vladine stranke u parlamentu, prošle zime je pomogao održavanje niza protesta protiv Putina. Gudkov je glasanje nazvao "političkom osvetom i vansudskom represijom", a za optužbe da je bio umiješan u nezakonito poslovanje rekao da su lažne.

Tokom najvećeg dijela posljednjih 10 godina, Duma je usvajala svaki predlog Kremlja. Protivnici su tolerisani jer je provladina većina mogla da omogući bezbjedno usvajanje svakog zakona.

Gleb Pavlovski, bivši politički savjetnik u Kremlju, rekao je da se vlada okrenula protiv Gudkova iz straha da bi njegov primjer mogao potstaći druge pripadnike vladajuće elite da pristupe opoziciji.

Tokom najvećeg dijela posljednjih 10 godina, Duma je usvajala svaki predlog Kremlja. Protivnici su tolerisani jer je provladina većina mogla da omogući bezbjedno usvajanje svakog zakona.

Gudkov (56) je dugo pripadao većini. Radio je u KGB-u od 1981. do 1992, zatim nastavio karijeru u političkim partijama. On je prvo pristupio Jedinstvenoj Rusiji, vodećoj stranci u Kremlju. Kasnije, 2007, pristupio je Pravednoj Rusiji, još jednoj vladinoj stranci koja je tokom posljednjh godina počela da se okreće opoziciji.

Gudkov je bio pomoćnik predsjednika komiteta za bezbjednost u parlamentu i imao dobre odnose sa brojnim visokim zvaničnicima ruskih policijskih službi. Prošle godine Gudkov se neočekivano pojavio na velikom mitingu opozicije i skandirao "Putine, povuci se".

Ubrzo poslije protesta koji su se održali uoči Putinove inauguracije 6. maja i završili sukobima između demonstranata i policije, vlasti su pokrenule istragu privatne bezbjednosne kompanije koju je Gudkov osnovao i oduzela joj dozvolu za rad zbog navodnih neregularnosti.

Istražitelji i tužilaštvo potom su parlamentu uputili molbe u kojima je Gudgkov optužen da vodi nedozvoljenu trgovinu građevinskim materijalima.

Preporučujemo za Vas