Slabosti na Zapadnom Balkanu ugrožavaju put ka EU

Evropski parlament usvojio novu rezoluciju o spoljnjoj i bezbjednosnoj politici u kojoj izražava zabrinutost zbog stanja u zemljama Zapadnog Balkana
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 13:21h

Evropski parlament podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ali "izražava zabrinutost zbog političke nestabilnosti, krhkosti institucija, rasprostranjene korupcije, organizovanog kriminala, neriješenih bilateralnih pitanja, što sve slabi napredak nekih zemalja ka članstvu u EU".

Ovakav stav je naveden u rezoluciji o spoljnjoj i bezbjednosnoj politici EU koju je na tekućem zasijedanju, usvojio Evropski parlament.

Evropski parlamentarci naglašavaju da je strategija EU da na Zapadnom Balkanu "pospješe demokratizaciju, stabilizaciju, miroljubivo rješavanje sukoba i društveno-ekonomsku modernizaciju".

Evropski parlamentarci naglašavaju da je strategija EU da na Zapadnom Balkanu "pospješe demokratizaciju, stabilizaciju, miroljubivo rješavanje sukoba i društveno-ekonomsku modernizaciju".

U rezoluciji je "pozdravljeno preustrojstvo misije Euleks i njeno ponovno usredsređivanje na vladavinu zakon i mandate s izvršnim ovlašćenjima".

Evropski parlament naglašava "očekivanje da će ta misija biti u punoj mjeri dejstvujuća na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući sjever, kao i da će pojačati borbu protiv korupcije na svim nivoima, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala".

Parlament EU traži da se "proces proširenja na Zapadni Balkan pospješi tako što će biti jasnije podstaknut uslovima (za članstvo), uz puni uvid i jasne naznake". EU treba da "uloži nove, ubjedljive i primjerene napore da se udahne nova snaga postupku proširenja".

I da se, dodaju evropski parlamentarci, "prvenstvo i dalje daje uslovima konstruktivnog političkog dijaloga, dobrih susjedskih odnosa, ekonomskog razvoja, jačanje vladavine prava, uključujući garanciju za slobodu izražavanja, poštovanje manjina, kao i djelotvornom suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala". A to podrazumijeva "jačanje efikasnosti i nezavisnosni sudstva, poboljšanje kapaciteta državne uprave kako bi se u djelo sproveli evropski zakoni, kao i rješavanje međunacionalne i međuverske zategnutosti, sređivanje položaja izbjeglica".

Spoljna politika EU prema Zapadnom Balkanu takođe mora podsticati klimu trpeljivosti i upražnjavanja politika i zakona koji neće izazivati diskriminaciju, uz mjere koje vode pomirenju.

U rezoluciji je data "podrška mogućem ulasku u članstvo EU svake evropske zemlje koja ispoštuje i predano upražnjava vrijednosti Unije, a koja je voljna i sposobna da ispuni mjerila i uslove za ulazak u članstvo" evropske dvadesetsedmorice.

Bonus video: