Eurozona uklonila još jednu prepreku

Njemački ustavni sud odobrio ratifikaciju trajnog fonda za spasavanje zajedničke valute
5 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 19:20h

Njemački savezni ustavni sud dao je zeleno svjetlo da ta država ratifikuje novi evropski fond za spasavanje, povećavajući nadu da eurozona konačno uspostavlja mehanizme za rješavanje trogodišnje dužničke krize.

U odluci koja se očekivala s nestrpljenjem, sud u južnom gradu Karlsrueu je odredio da se njemačkom parlamentu da pravo veta na bilo kakvo uvećanje doprinosa Berlina Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM), koji će raspolagati kapitalom od 700 milijardi eura.

Međutim, uslovi koje je vezao za odobravanje ESM-a i odvojenog evropskog pakta o budžetskim pravilima, su manje zahtjevni nego što su mnogi strahovali. Euro je u odnosu na dolar porastao na najviši nivo u posljednja četiri mjeseca a vrijednost globalnih akcija je dostigla najveću vrijednost u posljednjih pet mjeseci.

„Ovo je dobar dan za Njemačku i dobar dan za Evropu,“ kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel u govoru u parlamentu.

Njemačka je jedina zemlja 17-člane eurozone koja do sada nije ratifikovala ESM, važan instrument za obuzdavanje krize koja je primorala Grčku, Irsku i Portugal da zatraže pomoć a koja sada prijeti Italiji i Španiji.

„Ovo je dobar dan za Njemačku i dobar dan za Evropu,“ kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel

Da je sud prihvatio tužbu koju su podnijele hiljade njemačkih protivnika eura, to bi odložilo aktiviranje fonda ili bi ga čak osudilo na propast, čime bi bio zadat katastrofalan udarac kreatorima politike i povećana neizvjesnost na tržištima.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi prošle nedjelje je objavio planove za kupovinu „neograničene“ količine vladinih obveznica koje izdaju pogođene države eurozone, poput Španije i Italije, kako bi smanjio njihove troškove zaduživanja.

Taj plan je pobudio optimizam na tržištima, ali je zavisio od stupanja ESM-a na snagu.

Nakon odluke, njemački ministar finansija Volfgang Šojble je izrazio očekivanje da spasilački fond postane operativan za nekoliko nedjelja.

Žan-Klod Junker, lider ministara finansija eurozone, zakazao je prvi sastanak borda guvernera ESM-a za 8. oktobar, što je još jedan znak optimizma da će fond uskoro stupiti na snagu.

„Eurozona je preskočila još jednu prepreku i polako, ali sigurno, ta oblast postaje stabilnija, manje rizična, prenio je Rojters ocjenu Davida Teboa iz brokerske kuće Global ekvitis u Parizu.

Španija i Italija, čije će ekonomije vjerovatno imati najveću korist od ECB programa kupovine obveznica, pozdravile su odluku.

Ona predstavlja pobjedu za Merkel, koja je primorana na oprezno balansiranje između pomaganja slabijim članicama eura i očuvanja povjerenja svojih skeptičnih birača uoči saveznih izbora za godinu, kada će pokušati da dobije treći mandat.

Pravni eksperti kažu da odluka suda naglašava posvećenost Njemačke dubljim evropskim integracijama

Ustavni sud, koji uživa veliko povjerenje u Njemačkoj, postao je trn u oku Evropske unije zbog odlaganja ugovora kako bi provjerio njihovu legalnost.

Međutim, pravni eksperti kažu da odluka suda naglašava posvećenost Njemačke dubljim evropskim integracijama.

ESF, trajni mehanizam za stabilnost bi trebalo da od 2013. u potpunosti zamijeni EFSF, sadašnji privremeni mehanizam za spasavanje eura.

Dva uslova

Podnosioci tužbe su tvrdili da ESM znači nelegalni prenos suvereniteta sa Berlina na Brisel. Među podnosiocima su bili Udruženje za više demokratije sa nekadašnjom socijaldemokratskom ministarkom pravosuđa Hertom Dojbler-Gmelin i oko 37.000 građana, grupa starijih njemačkih profesora ekonomije koji se već godinama načelno protive zajedničkoj evropskoj valuti, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Peter Gauvajler, kao i stranka Ljevice.

Sud je odbacio tužbu kao neosnovanu, ali je postavio dva glavna uslova. Prvo, visina njemačkog jemstva mora biti ograničena na 190 milijardi eura, što je udio koji propisuje sadašnji ESM sporazum, a bilo kakvo povećanje te sume biće moguće samo uz prethodno odobrenje od strane donjeg doma parlamenta, Bundestaga.

Do sada je Merkel uvijek uspijevala da nove mjere o pomoći progura kroz parlament, dijelom zahvaljujući podršci opozicionih stranaka poput socijaldemokrata (SPD) i Zelenih.

Drugo, Njemačka mora da obezbijedi da, uprkos poslovnoj obavezi, diskrecije koja važi za sve koje rade u ESM, i Bundestag i Bundesrat (gornji dom), moraće biti detaljno obaviješteni o aktivnostima ESM-a.

Galerija

Bonus video: