Baroso: EU mora postati federacija

"Kad je brod u oluji, od posade se traži apsolutna lojalnost", rekao je Baroso, čiji je 45-minutni govor često bio prekidan aplauzima
8 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 18:26h

Evropa je u dubokoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj krizi, rekao u Strazburu predsjednik EK Žoze Manuel Baroso i naveo da EU mora postati federacija.

On se u govoru pred evropskim poslanicima založio za jačanje federalne komponente EU i najavio je izmene Lisabonskog sporazuma.

"Sadašnja EU mora da evoluira. Potrebno je da se kreće ka federaciji država članica", poručio je Baroso u obraćanju Evropskom parlamentu, a prenijela agencija AFP.

Predsjednik Evropske komisije je upozorio da nijedna evropska država, ma kako velika bila, ne može sama da se takmiči sa silama kao što su Sjedinjene Države i Kina, i da zato moraju ostati zajedno.

"Kad je brod u oluji, od posade se traži apsolutna lojalnost", rekao je Baroso, čiji je 45-minutni govor često bio prekidan aplauzima.

iPhone i dalje u dvije prepoznatljive boje. Bijela verzija ima pozadinu od sirovog aluminijuma, a crna u tamnijoj varijanti.

Predsjednik se založio za dovršenje ekonomske i monetarne unije kao prvi korak ka bankarskoj uniji, kao i za dalje korake ka transformaciji EU u evropsku federaciju.

"Gradićemo federaciju nacionalnih država, a ne superdržavu”, rekao je Baroso, uz napomenu da se to ne može izvesti bez promjene Lisabonskog sporazuma.

"Neke korake možemo preduzeti i u okviru postojećeg sporazuma, ali posao ne možemo završiti bez novog sporazuma”, upozorio je Baroso i najavio da će Komisija prije sljedećih evropskih izbora, zakazanih za 2014. godinu, predložiti nacrt novog sporazuma.

On je upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma i populizma koji se, kako je rekao, hrane tekućom ekonomskom i političkom krizom.

Baroso je rekao da treba osnažiti evropske diplomatske i odbrambrene kapacitete kako bi EU postala ozbiljan igrač na globalnoj političkoj sceni.

"Ne možemo ostati po strani u Siriji", rekao je Baroso poslanicima i dodao da se odbrana EU ne smije prepustiti nacionalistima i populistima.

On se založio za odbranu evropskih vrijednosti, a pogotovo temeljnih ljudskih prava.

"Kod nas ne šaljemo dvije-tri djevojke u zatvor zato što su se narugale političkom lideru", rekao je Baroso u jasnoj aluziji na slučaj ruske ženske pank grupe "Pusi rajot", koje su osuđene na zatvorsku kaznu zbog podrugljive pjesme na račun predsjednika Vladimira Putina.

Baroso je pozvao parlamentarce da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u reformisanju i jačanju EU.

Bonus video: