Barozo: Škoti mogu da izgube članstvo u EU

Nedavna izjava predsjednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza da Škotska ne bi automatski zadržala članstvo u Evropskoj uniji ukoliko proglasi nezavisnost izazvala je buru u Velikoj Britaniji
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 14:27h

Barozo je tokom posjete Italiji u razgovoru sa lokalnim političarima rekao da bi u slučaju otcjepljenja od Velike Britanije o članstvu Škotske u EU "moralo da se pregovara u okviru međunarodnog pravnog poretka", piše danas briselski portal EuroAktiv.

Ova izjava je izazvala oštre reakcije sa obje strane debate koja se u Britaniji vodi oko budućeg statusa Škotske, prenosi EuroAktiv. Vladajuća Škotska Nacionalna partija, koja se zalaže za nezavisnost ovog dijela ostrva, želi da raspiše referendum na kome bi se građani izjasnili o ovom pitanju, a ankete pokazuju da bi rezultat referenduma bio veoma tijesan.

Škotski laburisti, koji žele ostanak Škotske u Britaniji, pozdravili su Barozovu izjavu u nadi da bi ona mogla da izmijeni ravnotežu u njihovu korist.

"Škotska ne bi mogla da automatski naslijedi prava koja ima u okviru Velike Britanije, i o tome bi morala da vodi duge i detaljne pregovore sa mnogim institucijama", rekla je Ketrin Stiler, poslanica laburista u Evropskom parlamentu.

Sa druge strane, prvi ministar Škotske Aleks Salmond poručio je da će, bez obzira na Barozovo mišljenje "Škotska ostati punopravni član EU".

Portparolka Evropske komisije Arenkilde Hansen izbjegla je da precizira stav Komisije o ovom pitanju uz riječi da "o tome treba da odluče zemlje članice", piše EuroAktiv.

Bonus video: