Ubistvo britanske porodice u Alpima: Djevojčice ključni svjedoci

U brutalnom napadu na porodicu u Alpima korišćen poluautomatski pištolj, policija pretražila njihovu kuću u Britaniji
1 komentar(a)
Francuska ubistvo, Saad el Hili, Foto: Reuters
Francuska ubistvo, Saad el Hili, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2012. 07:56h

U brutalnom ubistvu četiri osobe na Alpima prošle nedjelje, uključujući roditelje i babu dviju britanskih djevojčica koje su preživjele napad, korišćen je jedan poluautomatski pištolj, kazao je juče francuski državni tužilac Erik Majo.

"Da potvrđeno je“, kazao je Majo za Rojters na pitanje da li je 7,65-milimetarski automatski pištolj jedino oružje korišćeno u višestrukom ubistvu na zabačenom planinskom putu u blizini granice sa Švajcarskom i Italijom.

U međuvremenu, ranije juče policija koja pretražuje kuću napadnute porodice u Sariju, južno od Londona, proširila je na kratko bezbjednosni kordon i evakuisala četvrt dok je jedinica za deaktivaciju eksplozivnih naprava boravila u kući. Kasnije je saopšteno da sumnjivi predmeti koji su nađeni nijesu opasni.

"Susjedi u neposrednoj blizini su odmah evakuisani”, kazao je portparol policije koji nije dao više detalja o tome što je izazvalo uzbunu.

Jučerašnja pretraga u kući Hilijevih u Britaniji je najnoviji momenat u slučaju koji dominira medijima u Britaniji i koji je izazvao velike spekulacije u vezi sa motivom.

Djevojčica koja je preživjela ubistvo porodice se ničeg ne sjeća >>>

Britansku porodicu likvidirao plaćenik zbog svađe oko novca? >>>

Saad al Hili, britanski državljanin porijeklom iz Iraka, je dva puta upucan u glavu, kao i njegova supruga, njena majka i biciklista koji je slučajno prolazio tim putem u srijedu veče. Sa mjesta zločina i iz tijela izvađeno je oko 25 čaura, što ukazuje da je bilo više napadača. Majo je u više navrata odbio da kaže da li policija traga za jednim napadačem ili više njih.

Vlasti ispituju da li je moguće da se radi o sporu između Saada al Hilija i njegovog brata Zaida. Agencija AP je došla u posjed mejla u kojem Saad opisuje tenzije između njih dvojice oko očeve imovine, ali je Zaid u policiji demantovao svaku vrstu konflikta

Hilijeva starija kćerka Zainab, 7, koja je zadobila tešku frakturu lobanje, u nedjelju se probudila iz vještački izazvane kome i biće ispitana o tome što se dogodilo čim to bude moguće, kazao je Majo. Njena mlađa sestra Zina, 4, preživjela je napad bez povreda i u nedjelju je prebačena u Britaniju. Djevojčice su ključni svjedoci u slučaju na kojem rade istražitelji sa obje strane Engleskog kanala.

Istražitelji su kazali da istražuju razne teorije, uključujući pljačku, porodičnu svađu i moguću povezanost sa Hilijevim poslom u vazduhoplovnoj industriji ili sa njegovim iračkim porijeklom.

Vlasti ispituju da li je moguće da se radi o sporu između Saada al Hilija i njegovog brata Zaida. Agencija AP je došla u posjed mejla u kojem Saad opisuje tenzije između njih dvojice oko očeve imovine, ali je Zaid u policiji demantovao svaku vrstu konflikta.

Bonus video: