Putin: Nema trgovinskog rata između Rusije i EU

Evropska komisija sumnja da "Gazprom" sprječava slobodan protok gasa zemljama EU i nameće nepoštene cijene kupcima, vezivanjem cijena gasa za cijene nafte
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 08:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Vladivostoku odbacio postojanje bilo kakvog trgovinskog rata Rusije i EU zbog istrage Evropske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije "Gazprom".

"Iako mislimo da ovaj potez nije konstruktivan i žalimo zbog njega, nema trgovinskog rata između Rusije i EU", rekao je Putin novinarima na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke privredne saradnje (APEC).

Evropska komisija je u utorak započela istragu zbog sumnje da "Gazprom", koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprječava slobodan protok gasa zemljama EU i nameće nepoštene cijene svojim kupcima, vezivanjem cijena gasa za cijene nafte.

Posebno se to odnosi na istok Evrope - Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje u mnogome zavise od ruskog snabdijevanja energentima.

Iz kompanije "Gazprom", koja zarađuje oko 99 milijardi američkih dolara od prodaje gasa evropskim državama, tvrde da su se pridržavali svih zakona poslujući u EU.

Galerija

Bonus video: