"Pussy Riot" spalile Putinov portret

U novom video snimku, članice pank grupe Pussy Riot zahvalile su pop zvijezdi Madoni na podršci i spalile portret predsjednika Vladimira Putina
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 17:58h

Ovu akciju spaljivanja Putinovog portreta maskirane članice Pussy Riota izvele su zbog, kako su rekle, njegovog gušenja feministkinja, seksualnih manjina i opozicije.

U video snimku koji je juče postavljen na sajtu MTV-a, dvije neidentifikovane članice benda, sa fantomkama na glavama, što je njihov znak prepoznavanja, i u mini suknjama, popele su se na jednu zgradu, odakle su izvikivale parole na engleskom, udarale štapom po Putinovoj slici i obećale da će nastaviti svoju "muzičku borbu".

Tri članice grupe nalaze se na odsluženju dvogodišnje kazne zatvora, zbog njihove "pank molitve" u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u kojoj su od Bogorodice tražile da spasi Rusiju od Putina.

Njihovo suđenje izazvalo je međunarodni gnjev, a veliki broj poznatih zapadnjaka, uključujući i Madonu i Pola Makartnija, pozvao je Kremlj da ih oslobodi.

I bivši poljski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, Leh Valensa tražio je u pismu koje je poslao Putinu da pomiluje pankerke iz Pussy Riot-a, navodeći da su se one samo borile za svoje stavove, mada na loš način.

Spaljivanje portreta neistomišljenika i političkih protivnika izgleda da je postalo veoma popularno u Rusiji. Nakon podrške koju je pružila članicama grupe Pussy Riot i kompletnoj LGBT populaciji u Rusiji, članovi radikalne pravoslavne grupe spalili su Madonin portret.

Bonus video: