Britansku porodicu likvidirao plaćenik zbog svađe oko novca?

U ubistvima je korišten automatski pištolj, a ubica je ciljano pucao u žrtve, a ne nasumice po automobilu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 17:18h

Još uvijek nije poznat motiv stravičnog ubistva britanske porodice i bicikliste kod jezera Ansi u francuskim Alpima, no prema nekim navodima jedan od mogućih razloga je spor zbog novca, odnosno imovine, između dvojice braće.

Policija smatra da je 50-godišnjeg Sada al-Hilija, njegovu suprugu Iqbalu, njenu 77-godišnju majku i biciklistu Silvaina Molijera, za kojeg se pretpostavlja da je bio svjedok, ubio profesionalac.

Britanska porodica, porijeklom iz Iraka, pogubljena je tokom odmora u Francuskoj. Preživjele su dvije sestre - sedmogodišnja Zainab koja je teško ranjena i četvorogodišnja Zina koja se osam sati skrivala ispod tijela mrtve majke.

Djevojčica osam sati bila sakrivena ispod tijela ubijenih >>>

Djevojčica koja je preživjela ubistvo porodice se ničeg ne sjeća >>>

Jedan od prvih tragova u istrazi je navodni spor između ubijenog Sada al-Hilija i njegovog brata oko novca.

U ubistvima je korišten automatski pištolj, a ubica je ciljano pucao u svaku žrtvu, a ne nasumice po automobilu

"Sve ukazuje na to da je postojao spor između dvojice braće zbog novca", kazao je istražitelj Erik Mailaud, dodavši da su tu informaciju dobili od britanske policije.

Prema još nepotvrđenim informacijama, braća su se godinama svađala zbog nasljedstva, odnosno zbog imovine u Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji i u Iraku.

Mailaud je kazao za BBC da će brat ubijenog uskoro biti ispitan i da prate svaki trag koji imaju.

Policija se takođe nada da će uskoro moći da ispita četvorogodišnju djevojčicu koja je preživjela egzekuciju skrivajući se ispod tijela mrtve majke. Njena sedmogodišnja sestra smještena je u bolnici u Grenobleu i nalazi se u vještačkoj komi jer ima povrede glave. Obje djevojčice, iako nisu smještene u iste bolnice, su pod nadzorom policije.

Policija pretpostavlja da je ubistva izvršio profesionalac s obzirom na to da su žrtve upucane u glavu. U ubistvima je korišten automatski pištolj, a ubica je ciljano pucao u svaku žrtvu, a ne nasumice po automobilu.

Policija je istakla da je moguće da su djevojčice namjerno ostavljene u životu.

Inače, poznanici i prijatelji tvrde da su Sad al-Hili i njegova porodica bili "divni ljudi koji su početkom 1970-ih doselili iz Iraka u Veliku Britaniju".

"Sad al-Hili nije bio osoba koja je stvarala sebi neprijatelje, a jako je bio posvećen porodici", kazao je neimenovani prijatelj porodice za BBC.

U pucnjavi je ubijen 45-godišnji biciklista Silvain Molijer koji je, najvjerovatnije, slučajno naišao i bio svjedok masakra, pa ga je ubica upucao.

Galerija

Bonus video: