Lufthanza zbog štrajka otkazuje polovinu svojih letova

Sindikat UFO, koji je pozvao na štrajk, okuplja stjuardese i stjuarde Lufthanze
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 09:00h

Oko polovine letova aviokompanije Lufthanza otkazano je danas zbog 24-časovnog štrajka kabinskog osoblja koji je počeo u ponoć, saopštio je portparol najveće njemačke aviokompanije.

"Lufthanza u prosječnom danu ima 1.800 letova, a sada će ih biti oko polovine", kazao je.

Lufthanza je najavila da će dvije trećine njenih letova biti otkazano.

"Svi regioni Njemačke i svi tipovi letova su pogođeni štrajkom. Frankfurt (najveći njemački i treći po veličini aerodrom u Evropi) je posebno pogođen", kazao je portparol njemačke aviokompanije, prenose svjetske agencije.

Sindikat UFO, koji je pozvao na štrajk, okuplja stjuardese i stjuarde Lufthanze.

Nikoli Boblijes, predsjednik sindikata, koji je pozvao na štrajk, rekao je da su tokom noći vođeni razgovori s Lufthanzom i da su se dvije strane dogovorile da angažuju posrednika da im pomogne u rješavanju sporova.

Procjenjuje se da će štrajk najviše pogoditi aerodrome u Frankfurtu na Majni, Berlinu, Minhenu, Dizeldorfu, Hamburgu i Štutgartu.

U posadama Lufthanzinih aviona radi oko 18.000 ljudi. Njihov sindikat traži ne samo povišicu plata već i da kompanije prestane da zapošljava jeftinu radnu snagu preko posebnih firmi, kao i izmještanje radnih mesta u inostranstvo.

Aviokompanija je ponudila kabinskom osoblju povišicu od 3,5 odsto, ali planira i osnivanje posebne firme koja će nuditi jeftine letove, smatrajući da je to nužno s obzirom na sve oštriju konkurenciju.

Njemačka željeznica saopštila je u četvrtak da za danas planira niz vanrednih vozova, jer Lufthanza sa ovom kompanijom ima sporazum o preuzimanju putnika kada je to, za one koji su rezervisali karte do njemačkih ili bližih evropskih ciljeva, moguće.

I Lufthanzin konkurent, kompanija Er Berlin, najavila je da će znatno povećati broj letova na više linija.

Bonus video: