Janez Janša priznao: Sloveniji prijeti bankrot

"Sredinom sljedeće godine moramo odjednom da platimo dvije milijarde eura dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere"
14 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Rojters
Janez Janša, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.09.2012. 08:17h

Sloveniji prijeti bankrot ako ne uspije da proda državne obveznice, a riječ je o novoj velikoj prijetnji za opstanak eurozone, piše Jutarnji list.

Iako je vlada Slovenije do sada uvjeravala da sve probleme može da riješi sama slovenački premijer Janez Janša je konačno priznao suprotno. Priznanje je stiglo nakon što su kreditne agencije snizile rejting Slovenije te je vrijednost BDP-a u drugom kvartalu pala za 3,2 odsto.

Njemački i austrijski mediji juče su analizirali kako Slovenija namjerava da se zaduži na američkom tržištu budući da očekuju da će izdavanjem obveznica u dolarima platiti najmanje kamate i na taj način ipak spriječiti bankrot. Financial Times navodi da je Janšin poziv za pomoć posljedica nemogućnosti dogovora njegove koalicione vlade oko reformi.

"Sredinom sljedeće godine moramo odjednom da platimo dvije milijarde eura dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere", prenosi Die Presse riječi slovenačkog premijera.

Bonus video: