Timošenko: Marginalizovati Janukoviča prije izbora kroz zajedničko djelovanje sa EU

Timošenko tvrdi je da se izborna kampanja lažira jer vlast preko institucija i medija "guši nepokorene građane i političare"
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Pik.tv
Julija Timošenko, Foto: Pik.tv
Ažurirano: 03.09.2012. 13:02h

Ukrajinska opozicija i Evropska unija moraju da djeluju zajedno kako bi Viktora Janukoviča marginalizovale prije parlamentarnih izbora 28. oktobra, kazala je Julija Timošenko, bivša premijerka, a danas zatvorenica u intervjuu za poljsko izdanje nedjeljnika "Newsweek".

"Treba početi sa djelovanjem prije izbora, a ne poslije njih. Nakon izbora će biti prekasno", rekla je Timošenko za poljski list u intervjuu realizovanom uz pomoć advokata i objavljenom u ponedjeljak.

Osuđena na sedam godina zatvora zbog nanošenja štete državi sklapanjem nepovoljnog ugovora o kupovini ruskog gasa u sudskom procesu koji opozicija i Zapad smatraju politički motivisanim, Timošenko iz zatvora ne može da se kandiduje na izborima.

"Bez podrške međunarodne zajednice, slabi su nam izgledi za uspjeh.

"Bez podrške međunarodne zajednice slabi su nam izgledi za uspjeh. Zato pozivamo svijet da ne podrži diktatora (Janukoviča) koji obmanjuje navodnim reformama", kazala je Timošenko

Zato pozivamo svijet da ne podrži diktatora koji obmanjuje navodnim reformama", rekla je ona.

Timošenko tvrdi je da se "izborna kampanja već lažira" jer "sudovi, izborna komisija, glavni mediji pod diktatom režima, policija i administracija guše nepokorene građane i političare".

Ukrajinski sud odbacio je prošle nedjelje žalbu Julije Timošenko na dosuđenu kaznu, na veliko razočarenje Evropske unije, Savjeta Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Sudski proces protiv Julije Timošenko izazvao je veliku krizu u odnosima između Kijeva i Zapada.

Bonus video: