Medikament koji je proizvodio nesreću i izvinjenje nakon pola vijeka

"Tražimo da našu tišinu smatrate znakom šoka prema sudbinana koje su vam se desile", rekao je Štok
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 11:17h

Njemačka firma koja je proizvodila lijek talidomid prvi put se poslije 50 godina izvinila hiljadama djece čije su majke tokom trudnoće koristile taj lijek, a koji je dovodio do ozbiljnih deformiteta kod tek rođene djece.

Izvršni direktor firme "Grunenthal" Harald Štok izjavio je sinoć da "njegova firma zaista žali" zbog tišine prema žrtvama talidomida, koji se prodavao trudnicama da se liječe od jutarnje mučnine 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog vijeka.

"Tražimo da našu tišinu smatrate znakom šoka prema sudbinana koje su vam se desile", rekao je Štok na jednom predavanju.

Predstavnica udruženja "Talidomid Agency UK" Fredi Astberi izjavila je da bi njemačka firma uz izvinjenja trebalo finansijskim putem da izrazi svoje žaljenje.

Astberi je navela da se procjenjuje da je oko 10.000 djece rođeno s deformitetima, ponekad bez određenih organa i ekstremiteta, pošto su njihove majke uzimale talidomid

Ona je navela da se procjenjuje da je oko 10.000 djece rođeno s deformitetima, ponekad bez određenih organa i ekstremiteta, pošto su njihove majke uzimale talidomid, koji se prodavao u 50 država, a povučen je s tržišta 1961. godine.

Lijek, koji je snažan sedativ, prodavao se pod imeninom "kontergan" u Njemačkoj.

Davao se trudnicama protiv mučnine ali je izazvao talas deformiteta kod novorođene djece u Evropi, Australiji, Kanadi i Japanu.

Stručnjaci su pronašli da lijek utiče na defekte očiju, ušiju, srca, genitalija i unutrašnjih organa beba.

Galerija

Bonus video: