Francuski pisac sišao s uma: Brejvik je ono što Norveška zaslužuje

Piščevi stavovi su izazvali zgražanje u književnim krugovima, a spisateljica Eni Erno je taj tekst nazvala "politički opasnim dokumentom"
62 pregleda 6 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Csmonitor.com
Anders Brejvik, Foto: Csmonitor.com
Ažurirano: 30.08.2012. 09:31h

Nagrađivani francuski pisac i izdavač Ričard Mije izazvao je buru u javnosti svojim komentarima o norveškom masovnom ubici Andersu Brejviku, o kojem je napisao da je "tačno ono što Norveška zaslužuje".

Mije je kazao da ne podržava zločine koje je Brejvik počinio, ali i daje pročitao svih 1.500 stranica manifesta kojeg je Brejvik objavio na internetu. Mije hvali Brejvikovo pisanje i izražavanje mržnje prema socijalnoj demokratiji, imigraciji i multikulturalizmu, prenosi Index.hr.

"Bez sumnje, Brejvik je ono što Norveška zaslužuje", napisao je Mije u pamfletu napisanom na 18 stranica, piše AFP.

Mije za Brejvika navodi da je on "ponajviše dijete razdvojene porodice zbog ideološke i rasne pukotine izazvane imigracijom u Evropu u posljednjih 20 godina".

Njegovi stavovi su izazvali zgražanje u književnim krugovima, a spisateljica Eni Erno je taj tekst nazvala "politički opasnim dokumentom".

Drugi pisac, Tahar Ben Želon je kazao da je Mije "sišao s uma".

"On piše strašno dobro. Njegove upitne ideje ne smanjuju njegov literarni kvalitet", kazao je pisac Aleksis Dženi u odbranu Mijea.

Anders Brejvik je prošle sedmice osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora zbog ubistva 77 ljudi u bombaškom napadu u Oslu i krvoproliću na ostrvu Utoji.

Bonus video: