Rausing imala ključ Palmeovog ubistva?

Pokojna supruga nasljednika bogatstva Tetrapaka proslijedila švedskom tužilaštvu podatke o nerazriješenom ubistvu švedskog premijera iz 1986.
70 pregleda 4 komentar(a)
Eva Rausing, Foto: Guardian.co.uk
Eva Rausing, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 30.08.2012. 09:04h

Eva Rausing, koja je u julu pronađena mrtva u stanu u kojem je živjela sa mužem, nasljednikom bogatstva Tetrapaka, proslijedila je informacije o neriješenom ubistvu švedskog premijera Olofa Palmea iz 1986, otkrilo je švedsko tužilaštvo.

Skotland jard je preksinoć potvrdio da je dao informacije nadležnima u Švedskoj, gdje istražitelji sada žele da saslušaju Hansa Kristijana Rausinga kao mogućeg svjedoka u vezi sa informacijama koje je njegova žena kazala da posjeduje.

Švedski pisac koji je objavio dvije knjige o ubistvu Palmea kazao je da je gospođa Rausing prvi put sa njim kontaktirala u junu 2011. Tvrdila je da je saznala kako je Palmea ubio jedan preduzetnik koji se plašio da ovaj političar predstavlja opasnost po njegov biznis.

Pisac Gunar Val je ispričao da se sa Rausingovom dopisivao mejlom i da mu je ona rekla kako je tome biznismenu pisala u tri navrata povodom ovih navoda. U jednom mejlu upućenom Valu je navela: „Ne zaboravi da sprovedeš istragu ukoliko najednom umrem! Nadam se da se šalim.“

Olof Palme

„Kada sam prestao da dobijam njene mejlove, nisam mnogo razmišljao o tome dok nisam čuo da je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima“, kazao je Val za „Gardijan”.

„Takođe mi je rekla da namjerava da obavijesti tužilaštvo u Švedskoj i činilo se kao da je s njima dogovorila susret.“

Informacije u Evinom kompjuteru

Hans Kristijan Rausing je ranije ovog mjeseca osuđen na 10 mjeseci uslovne kazne nakon što je priznao da je sprečavao zakonito sahranjivanje svoje žene, koja je kao i on bila zavisnica od narkotika. Rausing je dva mjeseca držao njeno tijelo u zajedničkom stanu u Londonu, sakriveno ispod gomile odjeće i kesa za smeće.

Švedski list „Dagens Niheter“ navodi da je britanska policija pronašla informacije u vezi sa ubistvom Palmea dok je pregledala Evin kompjuter.

Kerstin Skarp, zamjenik glavnog tužioca Švedske, kazao je da „može da potvrdi da je Eva Rausing stupila u kontakt sa istražiteljima Palmeovog ubistva“, ali da ne može da otkriva više informacija o statusu istrage.

Palmeova supruga je kao ubicu identifikovala Kristera Petersona, sitnog kriminalca koga je regionalni sud osudio na doživotnu robiju

Palme je ubijen jednim hicem u centru Stokholma 28. februara 1986, dok se vraćao kući sa suprugom. Ovaj socijaldemokrata bio je žestok kritičar Vijetnamskog rata, posrednik u sukobu između Iraka i Irana, a bio je aktivan i u borbi protiv aparthejda u Južnoj Africi.

Palmeova supruga je kao ubicu identifikovala Kristera Petersona, sitnog kriminalca koga je regionalni sud osudio na doživotnu robiju. Međutim, apelacioni sud je kasnije presudio da je njeno svjedočenje nepouzdano i oslobodio ga. Peterson je umro 2004.

Među ostalim osumnjičenima bili su kurdski militaristi, kao i južnoafričke i jugoslovenske obavještajne službe, naveo je „Gardijan”.

Bonus video: