"SINDIKAT SOLIDARNOST PREUZIMA ODGOVORNOST"

Gdanjsk: Bez dozvole postavljen spomenik svešteniku osumnjičenom za pedofiliju

Zamjenik gradonačelnika Gdanjska Pjotr Boravski upozorio je danas na Tviteru da je ponovno postavljanje spomenika nelegalno i zamjerio policiji što to nije spriječila, već je samo legitimisala prisutne
1981 pregleda 0 komentar(a)
Detalj tokom rušenja spomenika Henriku Jankovskom, Foto: Reuters
Detalj tokom rušenja spomenika Henriku Jankovskom, Foto: Reuters

U Gdanjsku je jutros, bez dozvole gradskih vlasti, ponovo postavljen kontroverzni spomenik pokojnom legendarnom kapelanu sindikata Solidarnost, katoličkom velikodostojniku Henriku Jankovskom, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje maloljetnih dječaka i djevojčica.

Spomenik Jankovskom su u znak protesta protiv pedofila u mantijama u noći između srijede i četvrtka srušila trojica Poljaka.

"Uz učešće nekoliko desetina radnika iz brodogradilišta u Gdanjsku spomenik je vraćen na postolje. Sada čistimo i uklanjamo napise sa postolja. Nemamo odobrenje gradskih vlasti ali sindikat Solidarnost preuzima odgovornost za to", kazao je danas televiziji Polsat potpredsjednik Solidarnosti iz vladajuće stranke Pravo i Pravda, regionalni odbornik Karol Gužikijevič.

Zamjenik gradonačelnika Gdanjska Pjotr Boravski upozorio je danas na Tviteru da je ponovno postavljanje spomenika nelegalno i zamjerio policiji što to nije spriječila, već je samo legitimisala prisutne koji su došli da vrate spomenik na postolje i očiste natpis ispisan crvenom farbom "Pedofil".

Spomenik Henriku Jankovskom ispred crkve svete Brigite u Gdanjsku izaziva kontroverze i žestoke sporove u toj poljskoj luci na Baltiku otkako je liberalni dnevnik Gazeta viborča prošle godine objavio članak "Tajna svete Brigite. Zašto je Poljska katolička crkva godinama dozvoljavala svešteniku Jankovskom da napastuje djecu?" sa vrlo ozbiljnim optužbama da je ugledni sveštenik seksualno zlostavljao djecu, dječake i djevojčice.

Spor se zaoštrio uoči sadašnjeg zasijedanja u Vatikanu gdje su velikodstojnici katoličke crkve na inicijativu pape Franja vijećali o problemu pedofilije među katoličkim sveštenicima i velikodostojnicima, a ove sedmice je na audiciji papa primio i predstavnike poljskih žrtava pedofilnih sveštenika iz fondacije "Ne plašite se".

Inicijatorka poljske mape sveštenika pedofila, poslanica opozicije Joana Šojring Vjelgus, predala je papi Franju tom prilikom imena 24 velikodostojnika, među njima su i neka vrlo ugledna, koji su u Poljskoj pomagali da se pedofili u mantijama zaštite i sklone, a afere sa seksualnim zlostavljanjem djece zataškaju.

Trojica građanskih aktivista iz Varšave u noći na četvrtak oborili su spomenik, pažljivo, na automobilske gume da ga ne oštete, a oborenu statuu sveštenika osumnjičenog za pedofiliju prekrili su dječjim gaćicama i odjećom ministranta kao simbol patnje djece žrtava poljskih pedofila u mantijama.

"Postavili smo gume da se ne razbije, jer je naš cilj bio da razbijemo lažni i odvratni mit o Henriku Jankovskom, a ne sam spomenik", kazali su aktivisti portalu oko.press i postavili na njemu snimak obaranja spomenika.

Policija ih je uhapsila i saslušala i za vandalizam im prijeti do pet godina zatvora, a narednih dana postolje spomenika osvanulo je išarano crvenom fabrom i natpisima "Budi sa žrtvama", "Zlo" i "Pedofil", a policija još uvijek traga za počiniocima.

U petak aktivisti Solidarnosti nisu uspjeli da ponovo postave spomenik jer su oko njega demonstrirale i pristalice i protivnici spomenika kontroverznom svešteniku.

"Papa se izvinjava, a Solidarnost diže spomenik svešteniku pedofilu", "Vjerujmo žrtvama", transparenti su koje su donijeli protivnici spomenika, a na postolje je postavljena i plišana ovca kao simbol slijepe vjere Poljaka u crkvu, čak i kada zataškava skandale.

Sa njima se nadvikivala grupa pristalica Jankovskog optužujući demonstrante za to da su bojovnici Soroša, tražeći da prestanu sa antipoljskim provokacijama i uvredama da su nemoralni.

Pošto se ne očekuje da će protesti prestati, potpredsjednik Solidarnosti Gužikijevič rekao je jutros da će spomenik čuvati dobrovoljna straža sindikata.

Preporučujemo za Vas